A rendőrséggel együtt új épületbe költözik a takarékszövetkezet, mely pénzkiadó automatát telepít a községbe – ez a maroslelei fejlesztések egyik leginkább várt fejleménye. De épül a külterületi kerékpárút Makó és Vásárhely felé is, s megújul a házasságkötő terem is. Ezekről is beszámolt portálunknak Martonosi György polgármester. (A képen a megújult könyvtár előtt.)

Korom András – Maroslele

– 2014 és 2020 között, azaz ebben az uniós ciklusban több mint 3,5 milliárd forintos fejlesztéseket mondhat magának Maroslele – összegezte az adatokat Martonosi György. Maroslele polgármestere hozzátette, ezek a fejlesztések 2019 közepére – azaz a következő másfél év alatt – mind megvalósulnak.

Ebben az esztendőben a község sikeres Területfejlesztési Operatív Programhoz benyújtott, nyertes pályázatainak köszönhetően újult meg a maroslelei könyvtár. Erre 26-27 millió forintot nyertek, s az önkormányzat ehhez az összeghez mintegy 10 milliós önerőt biztosított. Nem csak felújították az épületet, hanem bővítették a funkcióját is: az egyik belső térben 20-30 érdeklődő nézheti majd a könyvtármozi vetítéseit. De immár itt lesz lehetőség a rendezvények tartására. Az új könyvtári bútorzatra a Nemzeti Kulturális Alaptól 3 és fél millió forintot nyertek Az épület egyébként komplett energetikai modernizáción esett át, melybe az épületre szerelt napelemtáblák is beleértendők.

40 millió forintból újítják fel a József Attila és a Rákóczi utcán a belvízelvezető csatornát. A harmadik sikeres TOP-os pályázat pedig a községháza felújítása. Ehhez tartozik egy belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően az új épületszárny kialakítása a régi, már lebontott helyett. Ide költözik majd vissza a rendőrség, de átköltözik a takarékszövetkezei fiók is, s kihelyez  egy pénzkiadó automatát, mely a leleiek régi vágya. Ez az épületrész 60 milliós támogatást kapott, míg a könyvtár és a községháza összesen 40 milliót.

– Amikor benyújtottuk a támogatási kérelmet és a pályázatot, még nem szerepelt benne a takarékszövetkezet átköltöztetése, ez csak menet közben alakul így, de számunkra nagyon fontos. Azért, mert lesz pénzkiadó automatánk, s hosszú távon magunkhoz kötjük a pénzintézetet, akkor, amikor a kistelepüléseken sorra zárják be a fiókokat ahogy tette ezt az OTP például Mindszenten. A takarékszövetkezettel olyan megállapodást kötöttünk, hogy 20 évig bérleti díj nélkül használhatják majd az új épületet, működtetik a bankautomatát, cserébe nekünk adják a mostanit. A költöztetéshez szükséges többletforrás igénye miatt Lázár Jánoshoz fordultam támogatásért. 100 millió forintról van szó, mert a könyvtárfelújítással kapcsolatos önerőt is támogatásként igényeltük meg, de ebben benn van a jelenlegi, már rossz állapotban lévő házasságkötő terem felújítása és kibővítése is – árulta el a polgármester. Hozzátette, ez utóbbira azért van szükség, mert fellendült a házasodási kedv, míg a korábbi években két-három pár fogadott egymásnak örök hűséget, addig tavaly 10, míg az idén már 16.

Maroslele a Vidékfejlesztési pályázat keretében nyert a helytörténeti gyűjtemény felújítására 26 millió forintot. A tervek készen állnak. Itt energetikai célú felújítás kezdődik majd akár már januárban. És közbeszerzési alatt áll az ipari parkban egy inkubátorház építése TOP-os beruházásként. A legnagyobb önkormányzati beruházás egyébként az 500 milliós kerékpárút építése Maroslele külterületén Makó és Vásárhely felé. A pályázatokat az első körben már elbírálták, hamarosan indul a bírálat második köre. A bicikliút a Maroslele-Makó közti főút felújításával körülbelül egy időben, jövőre épül majd.

Maroslelén az idén – az MLSZ beruházásaként – 31 millió forintból elkészült a műfüves pálya. A beruházás költsége egy részét a Belügyminisztérium állta, így a községnek csak a 100 ezer forintos önerőt kellett biztosítania.

A község konzorcium tagjakén pályázott humán kapacitások fejlesztése 484 millió forint értékben – 9 településsel összefogva. Célja az iskolai, óvodai kompetenciák fejlesztése a gyerekeknél, a szülőknél, illetve a civil szervezeteknél a kompetenciafejlesztést segítő tevékenységek indítása.

Martonosi György beszámolt arról is, hogy kisebb értékű fejlesztéseik elsősorban a közfoglalkoztatáshoz kötődnek. A olajsajtoló üzemben egy zöldségfeldolgozó részt alakítottak ki, mely alkalmas lesz szárított zöldségek előállítására, a felszerelt szárítókamrában pedig aszalt gyümölcsök készülhetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy ezek közül melyik lehet a legjelentősebb a helybéliek számára, Martonosi György azt mondta, szerinte mind egyformán az, mert mind befolyásolja a helyben élők életminőségét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest