Belföld Hírek

Sikeresen fut az otthonteremtési program szekere

Jól vizsgázott az otthonteremtési program az elmúlt két évben, 2015-ös bevezetésétől ez év november végéig több mint 63 500 csok-igénylést fogadtak be a pénzintézetek több mint 177 milliárd forint értékben. A legtöbben használt lakást kerestek eddig.

MH-MTI

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára elmondta: az NGM 2018-ban további növekedést vár a lakáspiacon, az új lakások irányába történő további erőteljes elmozdulással. A lakásépítések a korábbinál nagyobb mértékben támogatják majd a nemzeti össztermék bővülését, az idén várható mintegy 0,8 százalékkal szemben jövőre a magyar gazdaság teljesítményének akár több mint 1 százalékát az új lakásépítést eredményező beruházások adhatják.

A szaktárcánál idén az otthonteremtési támogatások nagyobb igénybevételével számolnak. A költségvetési forrás ehhez biztosított, hiszen az idei évi költségvetés 211 milliárd forint, a jövő évi pedig 236 milliárd forint keretösszeget irányoz elő az otthonteremtési program finanszírozására. Az otthonteremtési programot két évvel ezelőtt azért vezette be a kormány, hogy a lakásépítéseken keresztül beindítsa az építőipart, és így ösztönözze a gazdasági növekedést, valamint támogassa a gyermeket nevelő családokat.

A lakásépítések ösztönzésére 2015 decemberében a lakásértékesítések áfakulcsát 5 százalékra csökkentették, emelték a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), bevezették az adó-visszatérítési támogatást. A program eredményességét mutatja, hogy 2016-ban már 10 ezer új lakást vettek használatba – mondta az államtitkár. A lakáspiac lendületes bővülése 2017 első három negyedévében is folytatódott, éves összevetésben 33 százalékkal, 28 ezer 411-re emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, ami megjelenik a lakásépítések megugrásában is – tette hozzá.

Idén az első három negyedévben 7981 lakás épült, 52 százalékkal több, mint tavaly a hasonló időszakban. A szaktárca 2018-ban további növekedést vár a lakáspiacon, amelyet a kedvező makrogazdasági környezet mellett a lakáshitelezés további bővülése is támogat.

Az otthonteremtési program célja a gazdasági növekedés ösztönzése mellett a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása. A 10+10 milliós csok 2016. januári bevezetése óta regisztrált 53 190 csok-igénylésből 10 ezer 794-ben három vagy több gyereket nevelő vagy vállaló családok igényeltek támogatást új építésű lakás vásárlása vagy építése után. A csokosok még mindig főleg a használt lakások iránt érdeklődnek, de egyre nő az új lakások aránya: míg 2015-ben a befogadott kérelmek alapján az érdeklők 84 százaléka használt lakást keresett, a 2016-2017-es időszakban már csak 66 százalékuk, míg az új lakást építő vagy vásárló kérelmezők aránya 12-ről 32 százalékra emelkedett. A támogatási összegek nagyobb részét – 68 százalékát – már új lakás építésére, vásárlására használják fel. Az új lakóingatlant építőktől 8,1 ezer adóvisszatérítési kérelmet fogadtak be, közel 37 milliárd forint összegben.

Január elsejétől a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenti az állam a jelzáloghitel-tartozásokat.