Hat helyi hagymatermesztőt támogat fejenként 3 millió forinttal az önkormányzat. Bár senki számára nem titok, hogy az itteni fajta sokkal jobb, mint az import, mégis hátrányban van a külföldi áruval szemben.

Nagy Szabolcs – Makó

Kádár József a Csanád és Térsége Gazdakör elnökének kezdeményezésére írt ki a város pályázatot a gazdák támogatására idén első alkalommal. Most hatan részesülnek fejenként 3 millió forintban.A támogatási szerződés aláírásakor az önkormányzati képviselő arra kérte a termelőket, próbáljanak majd meg a térségben több helyen is megjelenni, népszerűsíteni rendezvényeken a makói hagymát.

– Makó korábban fontos mezőváros volt, a gazdálkodást helyezte előtérbe, most a turizmus fellendítésére törekszünk. Közben azonban nem feledkezünk meg a város hírnevét öregbítő termékekről sem. A makói hagyma hungarikummá válása, a petrezselyem védjegy oltalma mutatja a sikereket, ugyanez a cél a fokhagymával is – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

Vas Róbertnek már a nagyszülei is földművelésből éltek, ő maga is a kilencvenes évektől foglalkozik mezőgazdasággal. A termelőtől megtudtuk, a piaci viszonyok miatt fejleszteni nem tudnak a bevételekből, ezért a most kapott támogatást gépbeszerzésre fordítja majd.

– A nagy áruházakban kiszorítja a makói fajtát az import, de van rá szükség a piacon. Mindenben veri a behozott árut az itteni, nem is lehet őket egy lapon említeni – mondja Vas Róbert.

A támogatást több gazda is hozzá hasonlóan hagymabetakarító gépre szeretné fordítani, mert a termény felszedése kemény munka, amire nehezen találni napszámost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest