Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Több száz embernek segít a foglalkoztatási paktum

Újabb állomásához érkezett a Makói Foglalkoztatási Paktum, amelynek célja, hogy a munkaerőpiaci kínálatot és keresletet összehangolja a térségben. Februárban kezdődhet a foglalkoztatási stratégia megvalósítása.

A munkahelyteremtés növelésének érdekében pályázott 2016-ban Makó a helyi foglalkoztatási program megvalósítására. Ennek eredményeként jött létre 2017 nyarán a Foglalkoztatási Paktum Iroda a városban, amely eddig mintegy 300 vállalkozással vette fel a kapcsolatot, tudtuk meg a polgármestertől.

A programban az önkormányzat partnerei a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Marosmenti Vállalkozások Szövetsége, illetve a Givaudan Hungary Kft is, képviselőikkel ma együttműködési megállapodást írt alá Farkas Éva Erzsébet.

– A makói a megye hatodik foglalkoztatási paktuma, amely egy sajátos szemlélettel közelít a foglakoztatás fellendítéséhez. Az önkormányzatok, vállalkozások együttműködésére épít, a valós munkaerőpiaci igények feltárásával. Ehhez lehet támogatásokat nyújtani, ami kiterjed a munkavállalói járulékokra, utazási költségekre, képzésekre, de akár lakhatási támogatásra is – mondta el Juhász Tünde kormánymegbízott.

A 2020 végére ezekből a támogatásokból mintegy hatszázat lehet majd igénybe venni, egy munkavállaló azonban több félét is kaphat egyszerre.

– Tagadhatatlan, hogy öt évvel ezelőtt könnyebb volt munkavállalót találni, ezt mi is tapasztaljuk. Szerencsére évről évre tudunk bővíteni, ehhez azonban nekünk is szükségünk van megfelelően képzett munkaerőre – tájékoztatott a Givaudan Hungary ügyvezető igazgatója.

Karkas Mihály hozzátette: ők elsősorban azért csatlakoztak, hogy megosszák a részt vevőkkel a szakmai tapasztalataikat, ezzel támogatva a program sikerét.