Hírek Kiemelt hírek Makó

Angyali hangokkal telt meg a Szent István templom

Ismét nagy sikerű koncertet adott a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar Makón. A jótékonysági kórushangversenyen ötven székelyföldi fiatal énekelt adventi és karácsonyi műveket, illetve népdalokat.

Szabó Anita – Makó

Felemelő zenei élményben lehetett részük azoknak, akik részt vettek a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar hangversenyén. A csodás hangú, népviseletben éneklő kórus nem ismeretlen a makóiaknak, tavaly karácsony előtt is lenyűgözték már a helyi közönséget. A Boldogasszony Iskolanővérek Erdélyben működő zenés missziója Szováta és Felső-Nyárádmente hét falujából származó, magyar fiatalokat fog össze.

– Szeretnénk, hogy a muzsika és az éneklés által teremtett közösség segítse a felnövekvő székelyföldi generáció szülőföldön maradását. Az összetartó erőt a közös hit, értékek és hagyományok jelentik – tudtuk meg Nagy Éva M. Vera SSND nővértől, aki Czakó Gabriellával együtt vezeti az iskolarendszeren kívül működő műhelyet.

A hozzájuk tartozó, mintegy 150 tanuló Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Mikháza, Deményháza, Székelyhodos, Jobbágytelke és Parajd településeiről származnak.

– Ezúttal szóló népi énekkel is készültünk, mert több olyan gyerek van köztünk, aki szívesen énekel egyedül is. A falvakban, ahol élnek, élő néphagyomány van, ezért egymástól és a nagyszüleiktől, valamint önállóan is tanulnak dalokat. Új kórusműveket is begyakoroltunk az adventi és karácsonyi darabjaink mellé – avatott be előadásuk tematikájába a kórus vezetője, akitől azt is megtudtuk, a fellépésük során gyűjtött adományokat központjuk, a Marianum ház külső térrendezésére fordítják majd.

A tavaly átadott épület többek között a Csillagösvény missziós koncertkörútnak köszönhetően jött létre, amelyet öt esztendeje minden nyáron teljesít a csoport. Ennek során a Balaton környéki településeket járják végig Böjte Csaba testvérrel és a dévai gyerekekkel, lelki és zenei élményt nyújtva közönségüknek.

– Nagyszerű érzés ehhez a kórushoz tartozni, mondhatni, itt nőttem fel.  Ez a közösség életet adott nekem és itt tapasztaltam meg azt, mit is jelent igazán szeretni – avatott be a nyárádköszvényesi Kiss Richárd Mihály, aki tizenegy esztendeje énekel a kórusban és jelenleg teológiai tanulmányokat folytat Gyulafehérváron.

A gyermekkar tagjait Pálfai Zoltán plébános köszöntötte. Beszédében a csend jelentőségére hívta fel a figyelmet és háláját fejezte ki a fiataloknak azért, hogy hangversenyükkel közelebb viszik a hallgatóságot karácsony ünnepéhez. A szívet-lelket melengető zenei élményt vastapssal jutalmazta a közönség.

navigate_before
navigate_next

One Response

  1. Tisztelt Szerkesztőség!
    Kérem, hogy nyissanak egy oldalt a JÖVŐ HETI MAKÓI PROGRAMOK címmel!
    Ha volna ilyen, szívesen figyelemmel kísérnénk és NEM MARADNÁNK LE a bennünket érdeklő programokról! Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam erről az erdélyi gyermekkórusról! Üdv.mnémakó

Comments are closed.