Hírek Kiemelt hírek Makó

Megnyílt az ünnephez vezető út elnevezésű kiállítás

14 oktatási intézményből mintegy 380 alkotás érkezett „Az ünnephez vezető út” elnevezésű karácsonyi alkotói pályázatra, ezekből a munkákból hétfőn délután nyílt kiállítás a Hagymaház aulájában. Makón kívül Pitvarosról, Marosleléről, Csanádpalotáról, Földeákról, Kiszomborról és még Simontornyáról is érkeztek művek.

Tanács Dóra Gréta – Makó

Általános- és középiskolás diákok munkáit várták december 8-ig a Hagymaház Galériához, a pályamunkákat Kis Jenő Ferenc művésztanár, szobrászművész zsűrizte a téma megközelítése, az alkalmazott technika nehézségi foka, valamint ötletesség és egyediség alapján.

Oláh Nóra, művész tanár és szervező elmondta: – Egy hagyomány folytatása ez a kiállítás, mindig karácsony tájékán írunk ki egy pályázatot általános és középiskolás diákok számára, melynek témája ez az időszak. Mindenképpen sík jellegű munkákat tudtunk befogadni, de a technikát és a kép méretét nem szabtuk meg. A hagyományos technikákat használták a legtöbben, festettek, rajzoltak. Évről évre egyre több alkotás érkezik, az a koncepciónk, hogy minden pályaművet kiállítunk. –

Vízhányó Olívia, másodikos tanuló Földeákon tanul, a karácsonyi előkészületeket örökítette meg, a karácsonyfa díszítést és az ajándékok csomagolását. Elmesélte, hogy táblagépet kért karácsonyra, hogy játszani tudjon rajta.

Kiss Henrietta Kiara, a Makói Általános Iskola Bartók Tagintézményének harmadik osztályos tanulója saját magát rajzolta meg, szintén a karácsonyi készülődés közben, kiemelte, hogy nagyon várja az ünnepeket, valamint elmesélte nekünk, hogy lovas dolgokat kért, hiszen ő maga is lovagol.

– Sokan mondják, hogy maga az út sokkal lényegesebb, mint a cél. A hegymászók ezt alá tudják támasztani. Egy hegycsúcsot megfelelő előkészületek nélkül, egyedül nem lehet megmászni. Hónapok lelki és fizikai munkája, felkészülése kell ehhez. A lényeg viszont akkor jön, amikor lejövünk, hiszen ekkor már nem leszünk ugyanazok, akik előtte voltunk. – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Pálfai Zoltán plébános a kiállítást.

Oklevelek mellett rajzeszközöket kaptak a fiatalok, hiszen ez egy olyan befektetés, amely meg is térül, a jövőben is használhatják ezeket. Az alábbi eredmények születtek:

Általános iskola alsó tagozat:
1. Dinnyés Áron (Magán Zeneiskola – Kiszombor)
2. Juhász Mirtill és Megyesi Luca (Magán Zeneiskola – Földeák)
3. Hadik Ádám (Makó, MÁI – Almási Tagintézmény)

Általános iskola felső tagozat:
1. Furulyás Kristóf, Berta Bence, Oláh Kornél (Magán Zeneiskola – Kiszombor)
2. Bihari Krisztina Blanka (Makó, József Attila Gimnázium)
3. Herczeg Dávid Péter (Makó, MÁI – Bartók Tagintézmény)

Középiskola:
1. Csapó Ivett (JAG)
2. Benke Flóra, Oláh Balázs (JAG)
3. Gules Gabriella, Pulics Apollónia (JAG)