Színes

Grincsfa: új karácsonyi őrület hódít

Néhány éve jelentek meg először hazánkban, azonban idén elképesztően elterjedtek, szinte már egy virágboltból sem hiányoznak: utánajártunk, mi az a grincsfa (vagy manófa), illetve hogyan készíthető el akár otthon is.

Tanács Dóra Gréta – Makó

Andrássyné Judit, a Csanád Vezér téren található Judit Virágüzlet tulajdonosa a grincsfáról mesélt: ez az 1950-es években, Amerikában íródott meséhez kapcsolódik: Grincs egy mesefigura, aki nem szereti a karácsonyt, de egy kislány meghívja őt a karácsonyi ünnepekre, hogy tartson velük. A város polgármestere azonban megsérti őt, mert egy borotvát ad neki ajándékba, ezt azzal bosszulta meg, hogy gúzsba kötötte a fákat, így jött létre ez a forma.

– Nagyon egyszerű az elkészítése: valamilyen kerámiába érdemes helyezni, megadva az ünnepeknek a tiszteletet, oázist rögzítünk a tálkába, egymás mellé szépen függőlegesen zanótot rakunk, ha ez megvan, szépen dróttal ezt összecsavarjuk, a vége felé jobban meg kell erősíteni, ezt el is lehet hajtani. Az aljába tehetünk még tuja- vagy fenyőágakat, attól függően mennyire erőset, milyen magasat akarunk készíteni. Ezt szépen eldolgozzuk, még szalaggal is körbecsavarhatjuk, száraz virágokkal, egyéb kreatív díszítőelemekkel dekorálhatjuk. Én nem szeretem, ha csak szalag van rajta, ebből is inkább vékonyat használjunk. – osztotta meg velünk a grincsfa elkészítésének titkait Andrássyné Judit, aki először körülbelül 10 éve készített ilyen jellegű grincsfát, ám akkor még közel sem volt ennyire népszerű, mint napjainkban.

Az oázis egyébként egy tűzőhab, két fajtája létezik: az egyiket lehet vízzel szívatni, általában ebbe kerülnek a vágott virágok, illetve van száraz verziója is. Utóbbiba szokták a grincsfát készíteni, mert stabilabb, erősebb. Az üzletben egyébként kétféle formájú fát is megvásárolhat, valamint égősorokkal díszítettekkel is találkozhat. A grincsfát akár az udvaron nevelgetett tujákból is könnyedén elkészíthetjük, egy egyszerű kültéri izzó felhelyezésével dekorálható.