Hírek Kiemelt hírek Makó

A bogárzói templom felújításáért énekeltek Makón

Ünnepi kóruskoncertet rendeztek advent harmadik hétvégéjén a makói Szent István Király templomban. A hagyományos programon fellépett a helyi dr. Mihálka György Vegyeskar és a lugosi Ion Vidu Énekkar is. Az önkéntes adományokból a bogárzói templom felújítását támogatják a szervezők.

Szabó Anita – Makó

Közel három évtizedes hagyománya van Makón az adventi koncerteknek. – A célunk az, hogy karácsony hangolódjunk és hagyjuk, hogy a dallamok megérintsék a lelkünket. Úgy tapasztaljuk, hogy azok is szívesen eljönnek ilyenkor a templomba, akik egyébként nem szoktak. A kiváló előadások mellett, ilyenkor egy közösségi élményt is megtapasztalhatunk. A program végén egy kis szeretetvendégséget rendezünk, hogy legyen alkalmunk találkozni és beszélgetni is egymással – tájékoztatott Pálfai Zoltán plébános, aki maga is a kórus tagja.

Az általa vezetett belvárosi katolikus egyházközséghez tartozik a bogárzói templom, amelynek felújítására ajánlották fel a kóruskoncert önkéntes adományait.

A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt épületen utoljára 2007-ben végeztek nagyobb renoválást. Tető felújítási és belső festési munkálatok folytak, rendbe hozták a stációképeket és szép, új kapu is készült az egyház és a város összefogásában. Bogárzó szeptemberi búcsúján, amikor a felszentelés 110. évfordulójára emlékeztek, Farkas Éva Erzsébet makói polgármester egy havi fizetését ajánlotta fel a folyamatosan romló állagú templom megújítására. A kezdeményezés iránt azóta dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök és Lázár János országgyűlési képviselő is kifejezte támogatását. Együttes felhívásukban összefogásra biztatnak mindenkit, akik fontosnak tartják a nemes cél megvalósítását. Az adományokat a Makó Város Fejlődéséért Alapítvány elkülönített számlájára is lehet küldeni. Számlaszám: OTP Makói fiók 11735074-20515362 “Bogárzó”. A gyűjtés tehát folyamatosan zajlik, melynek részét képezte ez a mostani alkalom is.

Advent harmadik hétvégéjén a dr. Mihálka György Vegyeskar lépett fel a belvárosi katolikus templomban. Meghívott előadóként szerepelt még az esten Makó testvérvárosának, Lugosnak a kórusa is.

– Az Ion Vidu énekkarral már többször énekeltünk együtt, legutóbb ők láttak vendégül minket, ezt most viszonozzuk. Egy közös ünnepi műsort állítottunk össze, amelyre mi szeptember óta készülünk Gilinger Ildikó karnagy vezetésével. Ezen kívül megemlékezünk Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójáról is, amely pont a mai napra esik – tudtuk meg Szirbikné Baranyi Évától, a 45 fős városi vegyeskar elnökétől.

A csodálatos dallamokkal teli adventi kóruskoncert szeretetvendégséggel zárult. A dr. Mihálka György Vegyeskarral ebben az esztendőben még december 23-án, a városi gyertyagyújtás negyedik alkalmán találkozhat a makói közönség.

navigate_before
navigate_next