Színes Térség

Idősköszöntés és gyertyagyújtás Földeákon

Az ötven, illetve hatvanadik házassági évfordulójukat ünneplő lakosokat köszöntötte ma délután a földeáki önkormányzat. A jubiláló párok mellett a falu legidősebb lakosát is megajándékozták.

Báthory Anikó – Földeák

Karácsony közeledtével minden évben köszönti idős lakóit a földeáki önkormányzat. Idén 21. alkalommal hívták meg az ötven, illetve hatvanadik házassági évfordulójukat ebben az évben ünneplő párokat.

– Tegnap a 18 éveseket köszöntöttük, ma pedig a község idősebb lakosait hívtuk meg közös ünneplésre – kezdte beszédét Hajnal Gábor, Földeák polgármestere. – Amikor személyesen meginvitáltam őket a rendezvényre, a legtöbben hellyel kínáltak, és úgy éreztem magam, mintha otthon lennék. Ismerem mindegyiküket, hisz közel egyidős vagyok a gyermekeikkel. Elrepült ez az ötven-hatvan év, és még sokévnyi egészséget és boldogságot kívánok nekik.

A tizenhárom házaspár mellett a falu legidősebb lakosát is köszöntötték, aki idén töltötte be 97. életévét. Az ünnepi műsort Rakonczás Pál zenés előadása és állófogadás zárta.

Az öröm lángját a község adventi koszorúján a földeáki önkéntes tűzoltók képviselői gyújtották. Itt Olasz Attila plébános arról beszélt, hogy ma az instant dolgok idejét éljük. Mindent azonnal szeretnénk, várakozás nélkül akarjuk kielégíteni vágyainkat. A lelkipásztor felhívta a figyelmet arra, hogy a várakozás nehézkes folyamat, de előkészít bennünket, hogy jobban tudjunk örülni. A szülők nagy szeretettel és egyre nagyobb izgalommal vágynak arra, hogy gyermekük szülessen. A jegyesek türelmetlenül várják az esküvő napját.

Most az ünnepet, a karácsonyt várjuk. A készülés miatt nagyobb lesz a beteljesüléskor érzett örömünk. Aki mindent azonnal szeretne, nem lehet boldog, sőt csak veszíteni fog, hiszen a várakozás izgalma, készülete teszi széppé a várt pillanatot. Az ünnepi készület a lelkünkre, a belső életünkre is hasson: igyekezzünk önmagunkban is rendet tenni. Nemcsak a külső feltételeket kell megteremteni, hanem a méltó belső állapotot is. Az ünnep akkor lesz igazán emlékezetes, ha nemcsak elérkezik, hanem várjuk, azaz készülünk rá.