Kiemelt hírek Makó Színes

Több száz vendég a Román Nemzetiségi Önkormányzat estjén

Több jubileumot is ünnepelt a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat az idei Nemzetiségek Napja és Kolinda esten.

Nagy Szabolcs – Makó

Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, 20 évvel ezelőtt kötötték meg a Duna-Körös-Maros-Tisza Regionális Együttműködést, amelynek célja Magyarország, Románia és Szerbia határ menti területeinek közös fejlesztése, Makón 15 évvel ezelőtt alakult meg az első Román Nemzetiségi Önkormányzat, 10 éve kezdték el megtartani a Kolinda esteket, 5 éve pedig a Nemzetiségek Napját. A kolindálás (karácsonyi, újévi köszöntés) Romániában még most is nagy hagyomány, mondja az elnök.

– Régen itt is szokás volt, Romániában meg is maradt ez a hagyomány, amelynek során szenteste a fiatalok mennek házról házra. Ezért cserébe kapnak kalácsot, diót, mogyorót, újabban pedig édességet is. Éjfél után pedig elmennek mulatni – ismertette a hagyományt Birta Júlia Mihaéla.

Az esten idén a magyar, román és szlovák nemzetiség is képviseltette magát, több száz vendég érkezett a Koronába. Amira Miculescu az egyik tánccsoport tagjaként például a romániai Nagyszentmiklósról érkezett.

– Tíz éve foglalkozok román és szerb néptánccal, de a magyart is kipróbáltam már. Anyukám íratott be először, azóta sem akartam abbahagyni. Számomra egyébként a román néptánc nehezebb, mert kevésbé dinamikus, a magyar sem könnyű, de érdekes – mondja a fiatal lány.

navigate_before
navigate_next