Kiemelt hírek Színes

Karácsonykor is süteményezhetnek a cukorbetegek

Bár a Makói Cukorbeteg Egyesület tagjai minden hónap utolsó péntekén találkoznak, most kivételt tettek, ugyanis ma az ünnepek alkalmából gyűltek össze. Bár a diabéteszesek élete akár egy külön szakma is lehetne, a karácsonyi finomságokból azért ők sem maradnak ki.

Gajáta Fanni – Makó

Vidám hangulatú délután kerekedett a Hajnal utcai Civil Szervezetek Házában, ahol a Makói Cukorbetegek Egyesület tagjai gyűltek össze. A tagok Mikulás-csomagot és a gyerekek által készített karácsonyi képet kaptak, majd tombolasorsolásra került a sor, ahol hasznos szakácskönyveket és diabetikus cukorkát is nyerhettek.

Bár a karácsonyi menü során a finom sütemények nem hiányozhatnak az asztalról, a cukorbetegeknek nem kell kihagyniuk a desszertet. Pintérné dr. Kádár Csilla főorvos elmondta, ilyenkor ajánlatos többet mozogni, sokféle húsételt enni és a süteményeket édesítőszerekkel elkészíteni.

– Ez egy nehéz időszak a cukorbetegeknek, hiszen nagy a csábítás. Azt gondolom, hogy vannak már olyan sütemények, amelyek kevesebb szénhidráttal készülnek, de nem csak az étkezés fontos ezekben a napokban – fogalmazott az orvos.

Bár a kísértés nagy, de sok esetben a család is sokat segíthet, ha külön készítenek szénhidrát- vagy cukormentes ételeket. A csanádpalotai Hám Sándorné elárulta, idén a családjához hivatalos, így nem kell külön sütnie, mivel a lányai külön neki készítenek valamilyen süteményt.

– Körülbelül 17-18 éve járok ide a csoportba, mivel 20 éve vagyok cukorbeteg és több mint 10 éve kell saját magamat oltani inzulinnal. Naponta tízszer kell megszúrnom magam: napi ötször az inzulin miatt és legalább ötször megmérem a vércukorszintemet is – mondta Marika néni. Hozzátette, a családjában szülei és nagyszülei is cukorbeteg voltak. – Nagyon jó itt a hangulat, jókat beszélgetünk, recepteket és tapasztalatokat cserélünk, illetve megosztjuk egymással az örömünket és a bánatunkat is.

Marika néni (középen) Csanádpalotáról utazik be Makóra.
navigate_before
navigate_next