Blog

A legjobb tanár a kudarc – itt az új Star Wars

Fénykardok, családi viszály, cuki lények különböző bolygókon, lövöldözés, visszatérő szeretett szereplők – az új Star Wars ismételten az nyújtotta, amit vártunk. Talán ez az az epizód, ahol a legtöbb eddigi kedvencünk feltűnik, visszatér, hiszen még a jó öreg Yoda mester is megjelenik a vásznon – ha csak egy rövid jelenet erejéig is. Borító: Est.hu

Vigyázat, a cikk nyomokban Spoilereket tartalmazhat!

Szinte észre sem venni, hogy milyen hosszúra sikerült Az Utolsó Jedik, még a popcornon nyammogó közönség zaja sem tűnik fel, annyira bele lehet feledkezni. Látványvilága kiváló, hiszen nem mindennap tolnak az ember arcába ágyúkat vagy egy csillagrombolót. Érdemes 3D-ben megtekinteni, főleg, ha nem fárad bele az ember szeme 2 és fél óra alatt. Bizonyára már ezért is élvezhetik azok is a filmet, akiknek ez az első Star Wars élményük.

Már a legeleje melengeti a szívünket, amikor felcsendül a jól ismert dallam és elkezdenek felfelé úszni az arany betűk a vásznon. A humor már igyekszik ezután egyből megjelenni, bár a szereplőknek ez nem erőssége, hiszen próbálják az Első Rendet legyőzni, ezzel vannak jobban elfoglalva. Inkább a bagolyszerű valamik, a kristály rókák, Chewbacca és a már jól ismert droidok szórakoztatnak a film alatt.

A remény olyan, mint a nap – ha csak akkor hiszel benne, ha látod, nem éled túl az éjszakát – talán ez Leia egyik legfontosabb mondata ebben a részben, főleg, hogy nem sokat láthatjuk, mert hamar kiüti őt a saját fia és kómában fekszik. Elmondja, hogy kedveli Poe Dameron karakterét, ő és Finn hozzák a formájukat, ahogy megszokhattuk. Az, ahogyan Luke tanítja Rayt és valahol emiatt végül újra találkozhat Luke és Leia, talán a legjobb a rengeteg információ közül.

Ez a Star Wars rész igencsak karakterközpontúra sikerült, Kylo Ren vagy ahogy itt nevezik: Ben Solo még mindig nem lett jófej és még mindig egy durcás kisfiúra hasonlít, de legalább kezdetleges együttműködést tanúsít, meg kiderül a sértődöttségének oka, és bár erős hátsó szándék miatt, de végülis nem öli meg Reyt. A lány továbbra is szüleit kutatja, bár erről több is kiderülhetett volna, minthogy elejt Kylo Ren egy félmondatot, ezután harcolnak, aztán annyiban marad az egész. Engem érdekelt volna, hogy akkor mit is talált Rey abban a fekete lyukban, amibe a szigeten zuhant, de igazából ez sem derült ki. Összességében mindkettejük karaktere sokat fejlődött az előző filmekhez képest, odafigyelt erre a rendező, Rian Johnson.

A nagy és rettenthetetlen, legfőbb gonosz karaktere kinézetre ijesztő csak végül, mert akkora erővel rendelkezik Snoke, hogy senki se győzheti le, dobálja a levegőben Rayt, össze-vissza fenyegetőzik, de SPOILER ALERT, mégse veszi észre, hogy Kylo Ren jóvoltából megfordul mellette egy fénykard, ami utána kettévágja őt? Érdekes.

Látványos összecsapásra számítunk a film vége fele Kylo Rentől és Luke Skywalkertől, de igazából Luke főként néhány fontos mondanivalója miatt érkezik, kilőnek rá az Első Rend harcosai egy ország elpusztítására elegendő lőszert, majd kiderül, hogy igazából ott sincs. Az Utolsó Jedik befejezése egy kicsit klisésre sikerült, mert – SPOILER ALERT – Luke meghal és Kylo Ren még mindig a rosszakkal van, meg még mindig háborúról beszélünk, de azért már a rabszolgaként tartott fiatalok figyelmét is felkeltik a történések, sejtelmesen végződik a film.

Képek: PORT.hu

Nálam a film 10-ből 8 pontot kap.

A Star Wars: Az Utolsó Jedik című filmet az alábbi időpontokban tekintheti meg a Makói Moziban:

2017.12.14. Csütörtök 17:15, 20:15 (3D)

2017.12.15. Péntek 20:15 (3D)

2017.12.16. Szombat 17:15, 20:15 (3D)

2017.12.17. Vasárnap 18:00, 21:00 (3D)

2017.12.18. Hétfő 20:15 (3D)

2017.12.19. Kedd 17:00 (3D)

2017.12.20. Szerda 20:15 (3D)