Hírek Kiemelt hírek Makó

Kézilabda csarnok és Honvéd vita a testületin

Megmaradhatna-e a Justh Gyula utcai klubépület, értékesítsenek-e kihasználatlan önkormányzati telkeket a Honvéd városrészben? Ezekről is szó volt az ülésen.

Nagy Szabolcs – Makó         

Az ünnepi testületi ülésen először a József Attila Gimnázium diákjai adtak karácsonyi műsort, ezután egy perces gyászszünetet is rendelt el Farkas Éva Erzsébet polgármester. A képviselő testület ezzel emlékezett meg Szabó “Sonka” László kézilabdázóról, és a napokban elhunyt Gajdos Dezsőről, aki Makó díszpolgára volt. A napirendek előtt a polgármester beszámolt a fejlesztések jelenlegi állásáról is.

Az ülésen természetesen szóba került, a makói petrezselyemgyökér nemrég oltalom alatt álló földrajzi jelzést kapott, erről Kádár József számolt be. A képviselő kiemelte, ebben a legfontosabb cél, hogy előtérbe kerüljön a térségben termelt zöldségféle a külföldi vetélytársaival szemben.

A Justh Gyula utcai, jelenleg nyugdíjas klubnak is helyt adó épület helyére tervezett kézilabda csarnok ügyében vitába bonyolódtak a képviselők, a DK-s Török Miklós afelől érdeklődött nem-e lehetne úgy megoldani az építést, hogy ne kelljen elbontani az épületet.

Csernus Lőrinc főépítész a képviselő kérdésére válaszolva elmondta, hogy ezeket a csarnokokat központilag tervezik országosan, a megállapodás kötött. A város kap egy komplett épületet, és az üzemeltetés sem az önkormányzat feladata. Farkas Éva Erzsébet is kiemelte, az államtól kap a város 650 millió forintot erre a beruházásra, a városnak mindössze 15 millióba kerül.

Czirbus Gábor alpolgármester szerint a korábbi kormányzatokkal ellentétben, most segít a városnak az állam, ezt ki kell használni, Kovács Sándor pedig arra emlékeztetett, volt már olyan, hogy egy épületet el kell bontani, mert egy modernebbet álmodtak a helyére, például a régi kultúrház esetében, melynek a helyén most a Hagymaház áll.

A testület arról is döntött, hogy a köztemetők díjainak felülvizsgálata után nem indokolt jövőre azok emelése.

A napirendi pontok között szerepelt az is, hogy a Honvéd városrész egyes önkormányzati tulajdonban lévő, jelenleg kihasználatlan telkeinek egy részét értékesíteni kellene, erről korábban Farkas Éva lakossági fórumon is beszélt.

Török Miklós viszont azt javasolta, legyen inkább a Honvéd a „város tüdeje”, parkosítani kellene ezeket a területeket. Sánta Sándor szerint azonban ilyen elem van a városrész rehabilitációs programjában már. Összesen 70 telekről van szó egyébként, amelyből első ütemben négyet adnának el.

Marosvári Attila szintén az eladás mellett érvelt, Sánta Sándortól erre ő is kapott egy szemrehányó megjegyzést, miszerint ez esetben 20 éven keresztül miért nem tudtak tenni semmit a Honvéd városrészért?

2 Responses

  1. Én szerintem honvédi önkormányzati telkek eladása jelképes összegért .Odaadni a vele szomszédos tulajdonosoknak. Márcsak azért is mert meglehetne ezeket a telkeket művelni.Igaz rengeteg munkát kell elvégezni.Én szerintem ha az Önkormányzat segit ebben akkor honvéd városrész nem lesz Mako “csúnya pontja”.Az én álláspontom az hogy ezeken a telkeken lehet állatot tenyészteni vagy veteményezni vagy virágot ültetni.Igy az Önkormányzat “megszabadul “a telkektől.

    1. Tisztelt Koczkás Mihály! Információink szerint a városvezetésnek is körülbelül ez az elképzelése a telkekkel.

Comments are closed.