Kiemelt hírek Térség

3100 mázsa fát osztanak szét Apátfalván

339 családnak tud segíteni az apátfalvi önkormányzat a téli időszakban: az ünnepekig 3100 mázsányi tűzifát osztanak szét az egyedülállók és a gyermeket nevelő családok között. A kapott tüzelő akár egy hónapig is elég.

Gajáta Fanni – Apátfalva

362 erdei köbméternyi kemény lombos tűzifa érkezett Apátfalvára, amelyet az elkövetkező napokban osztanak ki. Idén 339 igénylést bírált el a szociális bizottság, azonban Szekeres Ferenc polgármester szerint még várható, hogy további igények érkeznek. Idén a Belügyminisztérium 6 millió 400 ezer forintot vissza nem térítendő támogatást nyújtott a településnek, amelyhez az önkormányzat további 460 ezer forintot biztosított. Ebből az összegből közel 362 erdei köbméternyi fát tudtak vásárolni – ez körülbelül 3100 mázsának felel meg. A mérlegesében Gyenge József, helyi gazda és vállalkozó segített.

– Akik gyermeket nevelnek és 57 ezer forintnál van a jövedelem határuk, ők 10 mázsa tűzifát, akik nem nevelnek gyerekeket, egyedülállóak és 85 ezer 500 forintnál kevesebb a jövedelmük, azok 8 mázsa tüzelőanyagot kapnak – fogalmazott a polgármester. – Akik kérik, házhoz is szállítjuk az átvett fát.

Az egyedülálló Károly József nagyon örült a 8 mázsa fának, amely reményei szerint legalább egy hónapra elegendő lesz. Az önkormányzat nem először segíti az idős férfit: zöldség-, baromfi- és húsadományban is részesült már.

– Sokan jelent ez a tüzelő, hiszen a téli hónapok alatt közel 40-50 mázsa fát is el tudok fűteni – fogalmazott József.

Herczegné Kóródi Anikó is csak hálával tartozik az önkormányzatnak: ahogy már mi is írtunk róla, László 10 évvel ezelőtt kapott súlyos stroke-ot. A férfinek jótékonysági koncertet is szerveztek, illetve a településnek köszönhetően részt tud venni rehabilitációs kezeléseken is.

– Amióta Lászlót az önkormányzat elviszi a Szent Vincent Rehabilitációs Központba, azóta nagyon sokat fejlődött, erősödtek az izmai és járni is tanítják a terápiákon. Így sokkal könnyebb nekem is, a hangulat is jobb és a legnagyobb gondom is megoldódott ezzel – mesélte Anikó. A most kapott tűzifa nekik is legalább egy hónapig elég lesz. – Mikulás-csomagban is részesültünk idén, amelyben rengeteg tartós élelmiszer és szaloncukor is volt. Ahol beteg van, ott nehezebb az ünnepekre készülni, de a karácsonyfát felállítjuk.

One Response

Comments are closed.