Hírek Makó

Mézeskalácsból készült épületekkel a jó ügyért

Árverést tartottak kedden délután a József Attila Múzeum földszinti kamaratermében. Makó városának épületeit készítették el a helyiek mézeskalácsból, amelyekért végül az intézmény kínálta a legmagasabb összeget.

Tanács Dóra Gréta – Makó

Szikszai Zsuzsanna a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója elmondta: – Az ötlet a kiskunfélegyházi múzeumtól ered, itt láttuk, hogy a város épületeit mézeskalácsból elkészítik és kiállítást tartanak belőle, náluk ez már évek óta hagyomány. Négy pályamű érkezett a felhívásunkra. Az az igazság, hogy ez egy nagyon nehéz technika, ezért is vagyok nagyon büszke erre a négy alkotóra, alkotóközösségre. Abban reménykedem, hogy néhány éven belül nem négy, hanem negyven mű érkezik majd a felhívásra. 

Makó város épületeit készítették el a pályázók: a Kálvária kiskápolnát a Hagymás Makó Nyugdíjas Klub sütötte, a Megyeházát Juhász Anna, középiskolás tanuló készítette el, Galgóczki Mária egy kisebb házat, valamint Csengeriné Szabó Éva, múzeumpedagógus a makói Hagymás házat alkototta meg. Minden pályázót egy kisebb ajándékcsomaggal jutalmaztak.

– A Múzeum épületét szerettük volna elkészíteni, de az épület homlokzata túl bonyolult, ezért a skanzenben található Hagymás házra esett a választás. Igyekeztem megjeleníteni a napsugaras oromzatot, illetve a tornácot. Ezelőtt csak egyszer készítettem mézeskalácsból házikót, de az ennyire nem volt bonyolult. Célom volt, hogy felismerjék az épületet, ezért kirajzoltam és megterveztem azt először papírból, majd kinyújtott tésztából kisütöttem az elemeket, égetett cukorral összeragasztottam, végül cukor és tojás keverékével dekoráltam. Két munkanapig tartott elkészíteni, kisebb segítséggel. – fejtette ki az elkészítés menetét Csengeriné Szabó Éva, múzeumpedagógus.

Tóthné Balázs Andreának, a makói ENI vezetőjének segítségével egy rászoruló családot támogatnak az árverezésből befolyt összeggel. A négy alkotásért összesen 15 ezer forintot ajánlott fel a múzeum.