Hírek Kiemelt hírek Térség

Irodalomtörténész mesélt József Attiláról Kiszomboron

Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész, az irodalomtudomány kandidátusa tartott előadást a Közművelődési Könyvtárban József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából. A költő 1922 nyarát töltötte itt, az ekkor írt versei kerültek kedden középpontba.

Tanács Dóra Gréta – Kiszombor

34 verse született József Attilának Kiszomboron azalatt a néhány hónap alatt, amelyet itt töltött 1922-ben. A Kiss családnál volt házitanító ekkor, erről emléktábla található a mai napig a Zöldfa utca 8. szám alatt.

Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész az ELTE-n végezte tanulmányait, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos munkatársa. A pozitivizmus irodalomtudományával foglalkozó értekezése alapján 1993-ban az irodalomtudomány kandidátusa tudományos fokozatot kapott.

Nógrádiné Vígh Krisztina, a kiszombori könyvtár könyvtárosa elmondta: első alkalommal 1977-ben adta ki az önkormányzat a kötetet József Attila itt megírt 34 versével, most 2017-ben a makói József Attila Múzeummal közösen második alkalommal adják ki ezt. A 2017-es kiadás sokkal autentikusabb, hiszen az oldalak tisztítatlanok, minden paca és folt megtalálható a kötetben, akár az eredeti füzetben. Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész írt erről elemzést József Attila kiszombori versciklusa 1922 néven, ezt mutatta be a helyi lakosoknak.

– Fontos dolog történt itt, egy kis költő nagy költővé vált Kiszomboron. Fővárosi emberként budapestinek nevezték Makón. Nem kiközösítették, de furcsán viselkedtek vele. Találkozott itt a kortársaival, vidéki fiúkkal. József Attila nem igazán jeleskedett az úszásban: vagy azért mert öngyilkos akart lenni már akkor is vagy azért mert nem ment neki, át akarták úszni a Marost egy kévébe kötött kukoricaszár segítségével, de azt elengedte, vagy lecsúszott róla, végül egy kiszombori fiú húzta ki a vízből. Ezt azért mesélem el, mert meglehet, hogy az itt élők nagyszülei, dédszülei találkoztak a fiatal József Attilával. Juhász Gyulával is levelezett, ezek a Zöldfa utcai címre érkeztek, sorsfordító élményeket élt itt át. – foglalta össze a költő itt töltött időszakának fontosságát Dr. Bogoly József Ágoston.