Közmeghallgatást tartottak a településen, a lakosok elégedettek a falu fejlődésével. Jövőre akár százmilliós nagyságú fejlesztést is összehozhat Csanádalberti.

Nagy Szabolcs – Csanádalberti

A település lakosainak elsőként Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője számolt be a helyi iskola eredményeiről. A tankerületi igazgató kitért arra, hogy a működési költségeken felül idén több mint 2 millió forintot fordítottak az iskola állagmegóvására és karbantartására. Ebből többek között ajtók felújítása, laminált padló lerakása, tornaterem parkettacsiszolás, lakkozás, festések, tisztasági meszelések történtek.

Balázs József hozzátette: az állami fenntartó és az önkormányzat között teljes egyetértés van abban, hogy legalább az alsó tagozatot mindenképpen meg kell őrizni a településen. Az elmúlt évek születésszáma alapján ez jelenleg biztosítható is.

– Az elmúlt két évben a tanulók átlaga 4,5 feletti volt, ami nagyon jó, ha a gyerekek tovább mennek tanulni, ott is helyt tudnak állni. A hiányzások száma is alacsony, ez számomra azt mutatja, hogy a gyerekek egészségesek, és szeretnek iskolába járni. Az iskolában családias légkör van, az alapvető célunk, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan jó oktatást kapjanak a gyerekek, mint bárhol máshol – mondta el a tankerületi igazgató.

A település polgármestere először a közfoglalkoztatás eredményeit összegezte. Mint kiderült az év eleji mintegy 40 dolgozó száma tízzel csökkent, többen közülük a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. A mezőgazdasági programban tizenöten dolgoznak, az idei évben ez sikertörténet volt, Csanádalbertinek mintegy 5 millió forint bevétele származott ebből. A polgármester elmondta, ezt a szintet szeretnék tartani, ezért az önkormányzat hatékony munkát vár el a közfoglalkoztatottaktól.

Az idei fejlesztések közül Csjernyik Zoltán kiemelte a világháborús szobornak és a hadisíroknak a felújítását, illetve a temetőben kialakított emlékhely átadását, amelyek összesen mintegy 1,8 millió forintba kerültek. Ennek fele volt állami támogatás. A temetőben jövőre is szeretnének fejlesztéseket, többek között 1 millió forintból egy urnafal valósul majd meg.

2018-ban, ha a korábban beadott pályázatokat is megnyeri a település, akkor százmilliós nagyságrendű fejlesztés jöhet létre Csanádalbertin. Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése már biztosan megtörténik, a jelenleg elbírálás alatt lévő pályázatokkal például helyi piac kialakítását is szeretnék elérni.

A településre idén 6 család költözött, ők fejenként 150 ezer forint letelepedési támogatást kaptak, és 7 gyermek született a településen, szüleiket gyermekenként 50 ezer forinttal támogatta az önkormányzat.

A közmeghallgatáson többen jelezték a képviselők felé, nagyon elégedettek a testület munkájával, a falu a lakosok szerint folyamatosan fejlődik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest