Hírek Kiemelt hírek Makó Sport

Szövetségi kapitánnyal edzettek Makón

Grátz Vilmos szerint kemények a játékosok, ott a helyük a Divízió 2-es bajnokságban. Három napot volt a városban a válogatott stábja, hóban-fagyban is meghajtották a focistákat.

Nagy Szabolcs – Makó

– Kell még pár játékos, meg egy kis tapasztalat, de ott a helyük a Divízió 2-ben – mondja a makói játékosokról a Magyar Amerikai Futball Szövetség kapitánya.

Grátz Vilmos és két edző a szövetség mentorprogramjának keretében három napot töltött a városban, edzéseket és elméleti oktatást is tartottak. Ennek célja, hogy segítsék az amerikai futball hazai terjedését és szakmai fejlődését.

– Nagyon pozitív élmény volt Makón lenni, kemények a srácok, a szabályokkal abszolút tisztában vannak. Ausztriában már igen népszerű ez a sport, Magyarországon is ezt szeretnénk elérni. Egészen magas szintre juthatunk el, de azért vannak határok, mindig rétegsport fog maradni itthon. A jégkorong népszerűségéhez hasonló szint azonban elérhető – mondta el a kapitány, aki szerint ehhez a sporthoz egy kicsit „dilisnek” kell lenni.

Grázt Vilmos kitért a szurkolók számára is, amelyből szintén többre lenne szükség, ám szerinte akik leülnek megnézni sokszor nem értik a mérkőzéseket, mert az amerikai focinak van a legbonyolultabb szabályrendszere.

A háromnapos edzőtáborra a Makó Rednecks és a Szeged Sentinels közösen pályázott, a két csapatból hamarosan egyet szeretnének csinálni, és így indulni a Divízió 2-ben. A tábor azért került Makóra, mert a szegedi egyesület nem igazán talál otthon pályát.

– A két csapat kapcsolata nagyon jó. Szegeden volt egy komoly válság, mert a csapat többsége abbahagyta, és újra kellett rendeznünk a sorainkat. Ott van egy sztereotípia, hogy nem vigyázunk a pályára, és tönkretesszük, ami abszolút nem igaz, de nem engednek fel minket – mondja Hajter György.

Ez Makó szempontjából akár még jó hír is lehet, az itteni egyesületnek ugyanis nagyon jó a kapcsolatrendszere, ha sikerül eljutniuk a bajnokságba, akár itt is rendezhetik a meccseket.

– Most a toborzás a legfontosabb, hogy minél többen legyünk. Ezen a három napon rengeteget tanultunk, minden egyes posztnak külön technikákat, az edzőknek pedig elméleti oktatást is tartott a szövetség – foglalta össze a tábor eredményeit Vadlövő Péter a makói egyesület elnöke.

A hazai sport terjedésének a jövőben az is jót tehet majd, hogy 2020-ban Magyarországon rendezik majd az egyetemi amerikai futball világbajnokságot, ami a hazai szakemberek szerint sporttörténeti jelentőségű.

navigate_before
navigate_next