Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Ismerje meg a környék élővilágát Viseráczki András fotóival

Minden hónapra jut egy látványos kép a makói természetfotós most megjelent naptárában. Az évet végiglapozva pedig a négy évszak természeti szépségeit is megcsodálhatjuk.

Kiss Dániel – Makó

Egy horgászat során jött a felismerés, hogy mennyi kincset rejt a természet, elsőnek egy messzelátót szerzett be, aztán egy madárhatározót, illetve egy fényképezőgépet, innen indult Viseráczki András története. A makói fotós elhatározta, hogy ezt a környéket fogja lencsevégre kapni, de ehhez szükséges volt, hogy megismerje a terepet. A mostani fotók ezt a több évnyi felfedezést és kutatást is magukban hordozzák.

Az évek alatt nem csak a környéket ismerte meg, hanem a fotózást is kitanulta, autodidakta módon. Egy egyszerű kompakt géppel kezdte, mostanra viszont már egy tükörreflexes fényképezőgéppel dolgozik. Ezek a pillanatok sokszor sok órányi várakozást jelentenek egy lesben ülve, amelyet szintén ő maga épít. Ezeket van, hogy át kell helyezni, alakítani, de ami ezután jön, az a kedvenc része

– Amikor ezek letisztulnak, tehát durván a harmadik leses fotózásnál, na akkor ott már izgalmas. Olyankor, hogyha normálisan fel tudok kelni, és ki tudok menni úgy, hogy szinte még a holdvilágba kiérjek, beülök oda, onnantól a legszebb dolog, mert onnantól bármi történhet. Volt, hogy egy picike, pár hetes nyúl bejött mögém a lesbe, volt olyan, hogy egy róka beült elém, a les elé, ilyen 10-12 méterre, volt, hogy jöttek a fekete gólyák, kanalas gémek. Ezek a legjobb részek benne – mondta el Viseráczki András.

András azt is elárulta, hogy a februári, egerészölyvről készített képe a kedvence

A naptár ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott benne, tavaly pedig el is készítette az elsőt, ezt követte az idei, amit nem rég jelentett be Facebook oldalán. A fotók és a naptár célja, hogy azok is megismerhessék a környék élővilágát és értékeit, akik egyébként nem járnak ki a természetbe. A fotók végigkísérik az évet, az adott hónapra jellemző hangulatokat és állatokat bemutatva.