Kiemelt hírek Makó

Öt perc alatt kiégett az Ökrös család háza

Hatalmas láng csapott ki az egyik szobából, majd teljesen lakhatatlanná vált Ökrös Zoltán és családja Csillag utcai háza, a kedd délelőtti a tetőtérben pusztító tűz után. A család érdekében szinte példátlan módon fogtak össze a makóiak.

Korom András – Makó

Szerencsére könnyebb füstmérgezéssel megúszta a 17 éves Ökrös Csinszka, hogy kigyulladt Anett nővére szobája kedd délelőtt Csillag utcai otthonukban. A Galamb iskolába járó lány a füstszagra figyelt fel, s amikor kinyitotta tetőtéri szobája ajtaját, azt látta, hogy egy hatalmas lángcsóva csapott ki nővére szobájából, majd sűrű sötét füst kavarog az előtérben.

– Épp orvoshoz készülődött és öltözött, s úgy megijedt, hogy ahogy volt, rohant le a földszintre, majd ki az udvarra, s azonnal hívta a tűzoltókat. Pillanatok alatt megsemmisült a ház fölső része – mondta Ökrös Zoltán. A családfő úgy értesült a történtekről, hogy a szemközti szomszédja elment a munkahelyére, a Váll-Ker Kft-hez azzal, hogy ég a házuk.

– Nem hittem el, hogy igaz amit mond, azt hittem, tréfál. De erősködött, hogy tényleg tűz van, ég a 2001-ben épített házunk. Az utca végén már láttam, hogy nagy a baj, olyan sűrű fekete füst kavargott a levegőben, valósággal ledöbbentem – idézte fel, hogyan élte át a szörnyű hírt.

Ökrös Zoltán meg is mutatta a tetőtérben Anett szobáját, illetve hát azt ami abból maradt. Mint mondta az egyik konnektorba a sólámpa és a telefontöltő, a másikba egy, a tévéhez vezető hosszabbító volt bedugva. És a számítógép is be volt dugva. Arra gyanakszanak, hogy a töltő gyulladhatott ki, mert se a lámpa nem égett, se a tévé, se a komputer nem volt bekapcsolva.

A makói tűzoltók a közeli Zrínyi utcában gyakorlatoztak, azaz igencsak gyorsan a helyszínre érkeztek, majd megjöttek erősítésként a vásárhelyi lánglovagok is. Azonban csak azt tudták megakadályozni, hogy az épület teljesen kiégjen.

navigate_before
navigate_next

 

– 2015 -ig fizettük a havi 6000 forintos biztosítást, de akkor kitört az egyik ablakunk. A biztosító nem küldött ki kárszakértőt, hanem azt kérte, hogy mi fényképezzük le a törött üveget, majd elutasította a kárigényünket. Ezért mondtuk le a biztosítást – tette hozzá Ökrös Zoltán.

A tetőtéri két és fél szobában, az előtérben és a beépítetlen fürdőszobában csak a kormos falak maradtak, az ablak tokostól hiányzik, illetve az erkély bejárati ajtajában sem maradt üveg. Innen hajigálták le a megégett, használhatatlan tárgyakat az udvarra. Megmaradt az egyik ágy fém váza, de a tévé és a számítógép felismerhetetlenné olvadt. Az emeleten a két lány lakott, a nagyobbik a leendő férjével. A tűzben megsemmisült a tetőszigetelés, és úgy megégtek a gerendák, hogy az egész tetőt le kell bontani, majd újra kell építeni. Az alsó szint pedig az oltóvíztől ázott el, és mindenbe erősen beivódott a füstszag.

– Anett lányom járt a szerdai polgármesteri fogadóórán, kérve Farkas Éva Erzsébettől a város segítségét. Úgy néz ki, hogy februárig maradhatunk az egyik nekünk kiutalt Justh Gyula utca 23/b. alatti ingatlanban. Azért csak addig, mert azt lebontják. Hétfőn nézzük meg, milyen is az. Most szerteszét lakunk, Anett és a párja az utóbbi szüleihez mentek, mi hárman pedig a nagymamánál vagyunk egyelőre, a legkisebb lányom pedig a középsőhöz ment – mondta a családfő. Ökrösék egyébként a rendkívüli települési támogatás legmagasabb összegét, 85 ezer 500 forintot kapták a városról.

Ökrös Zoltántól azt is megtudtuk, hogy már felbecsülték a szakemberek a kárt, ami körülbelül ötmillió forintra rúg.

A család, a szerencsétlenségben ismerte meg igazi barátait. Ökrös Zoltán munkaadója, a Váll-Ker Kft. vezetője Tóth István felajánlotta, hogy újjáépítik a ház tetőszerkezetét, felesége munkaadója Földesi Csaba építési vállalkozó pedig felajánlotta, hogy kicserélik a tetőtéri nyílászárókat és újra is vakolják az itteni falakat.

– Nem is tudom kifejezni, hogy ez milyen segítséget, gesztust is jelent a részükről. Valóban úgy van, hogy bajban ismerszik meg a barát – mondta a családfő, aki hozzátette, hogy ruhák és bútorok helyett legfeljebb festékre lesz majd szükségük. Ha valaki segíteni akar, azt szívesen és köszönettel fogadják.