Pénteken este a cukorbetegség volt a középpontban Kiszomboron, a Rónay Kúriában. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör által szervezett prevenciós és ismeretterjesztő előadás-sorozat második részében Schweighardt Róbert, egyetemi hallgató beszélt a diabétesz tüneteiről, megelőzéséről, kezeléséről.

Tanács Dóra Gréta – Kiszombor

– Szerettünk volna egy olyan előadás-sorozatot, ami kicsit a megelőzésről és a tájékoztatásról szól. Miért ezek a témák? Azért, mert vannak fiatal tagjaink, egyetemi hallgatók, akik beszállnak. Ők adják a témák egy részét, a másik felét pedig az teszi ki, ami még a lakosságot érdekelheti. El szerettük volna érni, hogy a zomboriak mutassák meg mit csinálnak, mutatkozzanak be. Mindenkit várunk szeretettel, akiket érdekel a téma, a cukorbetegségre azért esett a választás, mert sajnos bárkit érinthet – foglalta össze programsorozatuk lényegét Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke. Hozzátette, hosszú távra terveznek ezekkel az előadásokkal.

Schweighardt Róbert a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar gyógytorna szakos hallgatója világjárványnak nevezte a cukorbetegséget, előadásában bemutatta magát a diabéteszt, majd megelőzéséről, tüneteiről, kezeléséről beszélt részletesen. Szemléltetésképpen egy videóban tekinthették meg az érdeklődők, mi játszódik le a megbetegedett szervezetben.

Két típusát különböztetjük meg a cukorbetegségnek, egyes és kettes, az előbbi inkább a fiatalkorúakat érinti, gyermekkorban alakul ki, a kettes pedig 50 év felett jelenthet nagy veszélyt. Az inzulintermeléssel van probléma, a hasnyálmirigyben, a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, azok nem kapnak energiát, a vércukor szintje pedig megnő. Ezt a betegséget korai stádiumban diétával lehet kordában tartani, később pedig tablettákkal, injekciós inzulinnal. – fejtette ki az előadó. Sportolással, egészséges étkezéssel megelőzhető a betegség kialakulása, az előadás célja is az, hogy a laikusok figyelmét is felhívjuk erre.

Az egészségre mindig kell, hogy legyen idő – osztotta meg az előadás végén kedvenc idézetét a jelenlevőkkel Róbert, majd a diéta 8 legfontosabb pontját osztotta ki kinyomtatva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest