Kiemelt hírek Térség

Jövő héten osztják a tűzifát Óföldeákon

Leginkább a pályázatoknak köszönhetően tud fejlődni – lélekszáma miatt – Óföldeák, de egy támogatásnak köszönhetően mégis felújíthatták a Táncsics Mihály utca burkolatát. És több tervük is van.

Korom András – Óföldeák

– Óföldeák kis település, így nem volt annyi fejlesztési lehetőségünk, mint a nagyoknak, de a meglévőkkel igyekeztünk élni – mondta Simonné Sinkó Erika. A község polgármestere hozzátette, a 65 milliós költségvetésből (melyben a TOP-os támogatások nincsenek benne) nem, csak a pályázatoknak köszönhetően tudnak fejleszteni.

– Tavaly az év végén kaptunk az adósságkonszolidációban nem részesülő önkormányzatok támogatásaként 6 és félmillió forintot. Ebből újítottuk fel a Táncsics Mihály utcai útburkolatot. Az utolsó két évben egyébként három utcát is rendbe tettünk – mondta.

Óföldeák TOP-os energetikai pályázatokat is beadott, azzal a céllal, hogy korszerűsítsék az önkormányzati épületeket. 48 millió 74 ezer 394 forint támogatást nyertek. Ebből újítják fel a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt és az emlékházat. A községházán és a rendelőben egy előző támogatásnak köszönhetően már kicserélték a nyílászárókat, így ezekben a fűtést korszerűsítik, ami kondenzációs gázkazán és lapradiátorok felszerelését jelenti. Az emlékháznál pedig a fűtés is korszerűsítés mellett a hőszigetelést is elkészül. És ebből a pályázatból akadálymentesítik az épületeket, melyekre napelemeket is szerelnek.

– Ha minden jól megy, a munkálatok tavasszal elindulnak és ősszel be is fejeződnek – mondta a polgármester. Sikeres volt az óföldeákiak szociális tűzifa pályázata is. 40 eredi köbméternyi fára nyertek támogatást a Belügyminisztériumtól, ami 722 ezer forint támogatást jelent.

– Ennek köszönhetően 23 családot tudunk támogatni. A faosztás várhatóan a jövő héten kezdődik – tette hozzá Simonné Sinkó Erika.

A polgármester azt is elárulta, hogy nagyon szeretnék, ha jövőre megkezdődne az erődtemplom felújítása, bár az az egyházé: – Lázár János már megígérte, hogy ebben segíteni fog a templom, a park és a Návay kúria felújításában. Hogy ez milyen költség lehet nem tudom, de több száz milliós beruházást jelentene.