Alig lehetett beférni a Korona dísztermébe a makói Magán Zeneiskola karácsonyi koncertjén, amelyet harmadik éve tartanak. Összesen 64 fiatal lépett fel.

Nagy Szabolcs – Makó

A Magán Zeneiskola utánpótlás fúvószenekara három évvel ezelőtt érte el olyan szintre, hogy a közönség előtt is megmutassák magukat. A nagy részben általános iskolásokból álló zenekar azóta minden évben ad karácsony környékén egy koncertet a makóiaknak, tudtuk meg az igazgatótól.

– A karácsonyra készülünk, de nem feltétlenül karácsonyi koncertet adunk ilyenkor. Ez az ünnep az örömről és a szeretetről szól, egy kicsit mi is ilyenkor örülünk a közönséggel egymásnak – fogalmazott Csikota József.

Az igazgató azt is elmondta, az 1994 óta működő zeneiskola diákjainak száma ezer fölött jár, Európában már szinte minden országba eljutottak, de sok távolabbi helyre is. A mostani koncerten fellépő utánpótlás zenekarral Oroszországban voltak idén egy versenyen, ahonnan a legnagyobb díjat hoztuk el, erre nagyon büszkék.

A felkérések pedig folyamatosan jönnek, a nagy zenekarral jövőre Erdélybe mennek, a kisebbel Finnországba, de Oroszországba is van egy nagyfesztiválra meghívásuk. Az ünnepekre hangolódás jegyében Csikota Józseftől azt is megkérdeztük, ő milyen zenét ajánlana karácsonyi készülődéshez.

– Bach csodálatos műveket írt, ő egy hatalmas állomás a zene minden területén, én nagyon szeretem. Az ő műveit ajánlom, ha hallgatja az ember, a megbékélés, nyugalom jön a szívébe, és talán a karácsonyban ez a legfontosabb, hogy boldogságban, szeretetben legyünk együtt – mondja a fúvóskarmester.

A koncerten összesen 64 gyerek zenélt együtt, köztük Matuszka Eszter is, aki második osztályos kora óta tanul furulyázni, hatodik óta pedig fuvolán is játszik.

– Az elején nagyon nagy kihívást jelentettek a darabok, amiket próbáltunk, de most már jól megy. Szeptember óta minden héten próbáltunk, a hangulat mindig családias volt, csak pozitív megerősítéseket kaptunk – mondta el a 16 éves lány.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest