Hírek Színes

Aki népszerűbb volt Jézusnál

1980-ban, ezen a napon lőtték le a huszadik század egyik legnagyobb hatású zenészét, John Lennon-t. A Beatles egykori frontembere mindössze 40 éves volt. Borítókép: Facebook/John Lennon

MH–színes

Mr. Lennon?  – kérdezte Chapman, Lennon megfordult, mire meghúzta a ravaszt. Öt lövés, négy találat: Lennon-t nem tudták megmenteni. Lakásuk, a Dakota-ház előtt történt meg a tragédia. Feleségével, Yoko Ono-val a stúdióból érkeztek haza, mikor elgördültek a lövések. A legendás zenészre emlékezve összegyűjtöttünk pár izgalmas, érdekes történetet az életéből.

I. A hamburgi Beatle-k

Hamburgban érték el az első nagyobb sikereket, így amikor szülővárosukban felléptek, sokan azt hitték, hogy nem helyiek. – A liverpooliak nem tudták, hogy liverpooliak vagyunk. A legtöbben megvoltak róla győződve, hogy Hamburgban születtünk. Azt mondták: „Az ördögbe is, ezek jól beszélnek angolul!” És, született angolok lévén, tényleg jól beszéltünk – mesélte el Lennon egy interjúban.

II. Voltak pimasz húzásai

– Szeretném a segítségeteket kérni. Az olcsóbb székeken ülők, ha lehet, tapsoljanak, mindenki más pedig rázza az ékszereit – kérte meg a közönséget Lennon. A baj csak az volt, hogy éppen az angol királynő előtt zenéltek.

III. „Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus”

1966-ban tette ezt a kijelentést, amely közfelháborodást idézett elő. Dalaik rövid időre tiltólistára kerültek Amerikában, de a fenyegetések sem maradtak el. Lennon végül bocsánatot kért.

IV. Nem csak a zenéléshez értett

Talán kevesen tudják, de Lennon képzőművészeti tevékenységeket is végzett. A műveiből készült kiállítás ráadásul pár éve Szegeden is megtekinthető volt, több személyes tárgyával együtt.

V. Az utolsó koncert

A Beatles – bár mindössze egy évtizedig működött – a világ egyik legnagyobb hatású zenekara lett. A felbomlást követően mind a négy tag saját karrierbe kezdett. Az utolsó koncertre 1969. január 30-án került sor, Londonban a főhadiszállásuk tetején: igen, egy háztetőn zárták le a Beatles-korszakot.

One Response

  1. Gratulálok a cikkírónak, külön tetszett, hogy pár érdekes sztorival fűszerezte a megemlékezést! A videóért pedig külön köszönet! 🙂

Comments are closed.