Hírek Kiemelt hírek Makó

Elindult a Kaláka program

24 fő már biztosan részt vesz a Honvédot érintő programban. A jelentkezett családok saját maguk újíthatják fel a házaikat, azonban a munkálatokban a SZAK-MA Center Kft. szakemberei is segítenek – így új tapasztalatokat is szerezhetnek a résztvevők.

Gajáta Fanni – Makó

Elindult a Kaláka program Matuszka István, a SZAK-MA Center Kft. ügyvezetőjének a vezetésével három csoporttal és 24 fővel. A résztvevők vállalták, hogy egy munkavédelmi oktatás után az otthonaikat maguk újítják fel, de ha elakadnak, akkor a kivitelező szakmai tanácsokkal látja el őket, illetve ha valamelyik alapanyag hiányzik a munkálatokhoz, azt a cég beszerzi.

Matuszka Istvántól megtudtuk, a családokat megkérték, hogy írják össze, mit szeretnének megújítani a házaikon. Jelenleg ezeknek a felmérését végzik a cég szakemberei.

– A programnak az a célja, hogy a lakos karbantartja, javítja a saját házát a mi szakmai segítségünkkel. Szakoktatók is részt vesznek ezekben a munkákban és az ő irányításukkal történik például az ablakcsere, a betonozás vagy a tetőnek a cseréje – fogalmazott a SZAK-MA Center Kft. ügyvezetője.

Sánta Sándor, Honvéd városrész települési képviselője önállóságot kért a résztvevőktől. Hozzátette, a fejekben is rendet kell tenni, ugyanis úgy véli, minden lakónak a saját otthonáért kell felelni, karbantartani azt. Németh Ferenc és felesége is így tesz, amit meg kell csinálni a házukon, azt megjavítják, azonban van, amiket ők sem tudnak megoldani.

– Azért tartom fontosnak ezt a programot, mivel önerőből nem tudnánk megcsinálni rokkant nyugdíjból és egy keresetből. Elsősorban a külső nyílászárók cseréjét és a tető verébdeszkázását kell elvégezni, mivel az szétesik, az ablakok pedig szelelnek – mondta a lakó. – Örülök a Kaláka programnak, hátha így tanulok valami újat is.

A Kalákával egy időben elindult a tehetséggondozó program is. Gilingerné Ráday Krisztina, a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, dráma, hangszeres, táncos és kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek. A Kavarda nevű szakkörön már nyolcan voltak, szombaton pedig a Forgatós Táncegyüttes főpróbájára látogathatnak el az érdeklődő kicsik és nagyok.