Belföld Hírek

Biztonságos az érintős bankkártya

Sokakban merült fel az a kérdés, hogy lophatnak-e PayPass rendszerű bankkártyájukról, ha a buszon utaznak vagy sorban állnak valahol? A bankok állítása szerint nem, 300 ezer bankkártyás vásárlásra csak egy csalás jut. (Borítóképő: Youtube)

Tanács Dóra Gréta

Rémhír az a közösségi médiában terjedő állítás, hogy nem biztonságos az érintős (PayPass rendszerű) bankkártya – jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján a hét elején Budapesten. Németh Ágnes hangsúlyozta: egyetlen eljárást sem indított a rendőrség úgynevezett “elektronikus zsebtolvajlás”, vagyis olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le. Nem is kaptak ilyen bejelentést – tette hozzá.

Nehéz pontosan megállapítani, hogy mekkora távolságból érzékeli a bankkártyát a hordozható terminál. Célszerű a táskában, pénztárcába téve tárolni, hiszen ennyi rétegen keresztül nem tud érzékelni a terminál.

Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője közölte, hogy minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra csak egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek is a 72 százaléka online környezetben, többnyire internetes vétel során történik.

Legjobb védekezésnek az bizonyul, ha igénybe vesszük a bankok által kínált, a tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatást. Internetes vásárlásoknál is könnyedén ki lehet szúrni a csalókat egy kis odafigyeléssel: az eredetire megszólalásig hasonlító hamis banki oldalak a címsor elolvasásával szűrhetők ki. A címsornak ugyanis az eredeti oldalaknál minden esetben “https”-sel kell kezdődnie.