Hírek

Okosotthon 250 ezer forintból? Sokat spórolhat vele

Sokan vannak abban a hitben, hogy egy ilyen fejlesztés milliós beruházásnak számít, pedig már jóval kevesebből is látványos eredményeket lehet elérni. A fűtésrendszer korszerűsítésére pedig ez különösen igaz.

MH

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok közel kétharmada élne szívesen okosotthonban. A Pénzcentrum megkeresésére Nagy Zoltán, az okosotthonokkal foglalkozó Intherm Kft. ügyvezetője elárulta, hogy egy 6 radiátoros és egy termosztátos lakást okos fűtési rendszerrel kiépíteni mintegy 200 ezer forintba kerül. A fűtés és a meleg víz előállítása az otthoni energiafogyasztás legnagyobb tétele (mintegy 80 százaléka), így érdemes azt korszerűsíteni. Egy jól beállított rendszerrel pedig százalékokat tudunk csökkenteni ezen a költségen. A beszerelés ráadásul egyszerű, így akinek van egy kis műszaki beállítottsága, az maga is beszerelheti.

Természetesen a megtakarítás mértéke függ attól, hogy ki hány fokon tartja a szobákat. Amennyiben nem használjuk ki a rendszer előnyeit, és azonos hőmérsékleten marad a fűtés egész nap, úgy nem lesz látványos a változás. Viszont ha beállítjuk, hogy a különböző szobákat mikor kezdje el fűteni a rendszer, például a hálószobát este, a munkaidő végeztével, akkor azért tapasztalható különbség.

Az okos fűtési rendszerek mellett egyre kelendőbbek a wifin vezérelhető ledes izzók is. Igazíthatjuk fényüket napszakokhoz, de a színüket is megváltoztathatjuk kedvünkre.  A teljesen felszerelt okosotthon viszont ennél jóval több részből is állhat, és természetesen drágább is. A fűtés, szellőzés és árnyékolás összekapcsolódhat olyan egyéb dolgokkal is, mint a biztonsági rendszerek és számítógépek.

Érdemes a fűtéssel kezdeni, viszont ha teljesen felszerelt okosotthont szeretnénk, arra is van lehetőség. Több cég is foglalkozik ezzel, különböző csomagajánlatokkal várják az ügyfeleket, viszont érdemes alaposan körülnézni, elég nagy különbségek lehetnek az árban.