A túraautó-világbajnokságban versenyző Michelisz Norbert a magyar autósport nevét öregbítette a hétvégi katari futamon: a Honda gyári csapatának pilótája a második helyen zárt a világbajnokságban. Főképünk: Michelisz Norbert, Thed Björk, Tom Chilton. Kép: Jean Michel Le Meur / DPPI.

MH

Hartmann László, Kesjár Csaba, Szalay Balázs, Wéber Gábor, Kiss Norbert, Kis Pál Tamás és Michelisz Norbert – csak néhány nagy név, akik a magyar autósportéletben jelen voltak, vannak és lesznek. Azonban most hétvégén nemcsak a hazai, hanem a külföldi médiumok is sokat foglalkoztak Michelisz Norberttel, aki a Honda gyári csapatának pilótája. A túraautó-világbajnokság 2017-es szezonzáró futamán mindössze 6,5 ponttal volt lemaradva az éllovas Thed Björk mögött, azonban végül a Polestar Cyan Racing versenyzője lett a világbajnok az utolsó főfutamon megszerzett harmadik hellyel. A magyar pilótát a nyolcadik helyen intették le.

– Én vagyok Magyarország első világbajnoki érmes autóversenyzője, de egyelőre nem tudok mit kezdeni ezzel a kijelentéssel, ahogyan azzal sem, hogy a számok alapján életem legjobb szezonját zártam. Még túlságosan a csalódottság munkál bennem. Nagyon akartam a világbajnoki címet, és nem csak a nyilvánvaló okok miatt: amiért esélyem volt rá, és amiért hét éve készülök rá, álmodozom róla, dolgozok érte. Nekem most ez ennél is többről szólt – írta vasárnap a blogjában a pilóta.

A hírek szerint jövőre új sorozatban indulhat a magyar pilóta: a motorsport.com információi szerint a WTCC és a TCR összeolvadhat, amely így a WTCR világkupa névre hallgat. A TCR-nek hazai vonatkozása is van, hiszen a M1RA csapattulajdonosa a túraautó-világbajnokság ezüstérmese.

Kép: Francois Flamand / DPPI

De ki is az a Michelisz Norbert?

Michelisz 1984. augusztus 8-án született a Baranya megyei Himesházán. Autóverseny-szimulátoron kezdte a pályafutását, majd miután felfigyeltek rá a csapatok, versenyzett a Suzuki Swift Kupában, a Renault Clio Kupában és a SEAT León Európa-kupa mezőnyében is. 2010-ben került be a túraautó-világbajnokság vérkeringésébe, 2011-ben már a magyar Zengő Dension Team-et erősítette. 2012-ben megnyerte a Privát bajnoki címet egy BMW-vel és a Zengő Zoltán által vezetett csapattal. 2016 óta a Honda gyári csapatának egyik versenyezője. 145 nagydíjon 32 dobogós helyezést ért el. Nem csak a magyarok kedvence Michelisz – ahol megfordul a túraautó-világbajnokság mezőnye, mindenhol nagy népszerűségnek örvend.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest