Március 20-ra kell elkészüljön azoknak az épületeknek a felújítása, amelyek a Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltárának adnak majd otthont. A kivitelezés a tervezettnek megfelelően halad, az egykori Csanád vármegyei anyag elhelyezéséről a beköltözés után kezdődnek a hivatalos egyeztetések.

Nagy Szabolcs – Makó

130 millió forintot biztosított a kormány Makó önkormányzatának arra a célra, hogy a makói levéltár új épületbe költözhessen. Az ehhez szükséges tervezést makói vállalkozás végezte el, a közbeszerzésre pedig négy ajánlat érkezett, tájékoztatott az előzményekről a város polgármestere.

A legjobb ajánlatot szintén makói vállalkozás adta a kivitelezésre, így a munkálatokat 136 millió forint értékben az M-COLOR 2009 Kft. végezheti el. Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a tervezett ütemben haladnak, a főépületnél elkezdtük lebontani a tetőszerkezetet, szarufákat cserélnek rajta, a belső válaszfalak bontása megtörtént, alászigetelték az épületet. Az új épület alapozási, falazási munkái is folynak.

– Helyi védettség alatt áll az épület, de ez nem befolyásolja különösebben a munkát, ugyanazok a homlokzati díszítések fognak visszakerülni, ami az eredeti állapot. Az időjárás is a kegyeibe fogadott minket, a tervezettnek megfelelően haladunk. A főépületbe az idén valószínűleg még a padlófűtés is bekerül – tájékoztatott Méhes Tibor.

Farkas Éva Erzsébet szerint a levéltár igazgatójával egyeztetve olyan kulturális eseményeknek is helyet adhat majd, amelyek a térség településeit is kiszolgálják.

– Makó város önkormányzata, együttműködve a levéltár munkatársaival, és Lázár János miniszter úr támogatásával arra törekszik, hogy a 17 település teljes közgyűjteménye megfelelő körülmények között legyen elhelyezve. A Csanád vármegyei anyagok esetleges átvételéről már zajlottak egyeztetések, ha az új épületbe költözés megtörtént, kiderül van-e elég rendelkezésre álló hely – mondta el a polgármester.

Farkas Éva Erzsébet hozzátette: az előzetes számítások szerint lesz elég hely, a hivatalos egyeztetések azonban az átadás után kezdődhetnek meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest