Az apátfalvi Bíbic könyvek országosan is egyedülállóak, mivel a megjelent kötetek más-más témát dolgoznak fel: ezekben az irományokban a helyi kultúrát és helytörténelmet mutatják be. A befejező részben az apátfalvi jeles napokat gyűjtötték össze.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Közel két évtizedes múltra tekint vissza az apátfalvi Bíbic könyvek története: összesen nyolc kötet jelent meg a helytörténettel és kultúrával foglalkozó sorozatban. Szerda délelőtt mutatták be az utolsó, befejező részt. A „Havas Gergé, në havaskodj!” címet viselő irományban a helyi jeles napokat, eseményeket foglalták össze a szerzők, Szigeti György és Gombos András.

– Az apátfalvi nép római katolikus vallású, amelyhez nagyon ragaszkodó. Ezért az ünnepek összegyűjtése is az egyházi évhez igazodik, vagyis a legelső ünnep az advent és innentől kezdve évszakokként haladunk végig a könyvben. A jeles napok a fontos napokat takarja, többek között hozzá tartoznak a termékenység varázsló és a jó termést befolyásoló napok is – fogalmazott Vargáné Nagyfalusi Ilona, az Apátfalvi Települési Értéktár elnöke.

Szekeres Ferenc polgármester az átadó előtt elmondta, nagyon örül, hogy 3 év alatt összesen öt, a település életével kapcsolatos könyv jelenhetett meg: ez három új kötetet és két újrakiadást jelent. A Bíbic könyv utolsó része az előbbihez tartozik. Az apátfalvi önkormányzat Felföldi Lászlónak, Mészáros Ildikónak, Farkas Katalinnak, Karsai Ildikónak, Bárkányi Ildikónak és Móricz Ágnesnek köszönte meg azt a munkát, amelyet belefektettek az könyvbe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest