Belföld Hírek Kiemelt hírek

Már fizetik a egészségügyi dolgozók emelt bérét

Egy három éve a pályán lévő szakorvos alapbére 454 ezer 820, a segédápolóké 131 ezer 779, a 15 éve a pályán lévő szakápolók, szakasszisztensek alapbére 204 ezer 454 forintra emelkedett. Az emelt összegeket most kapja meg 90 ezer egészségügyi dolgozó.

MH-MTI

– Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta ez a – többlépcsős – béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született tavaly. Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt. Továbbá a rezidensek is egy bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak – ismertette.

Az államtitkár kiemelte, az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel ezeket az alapbérből számítják, ezek a bérelemek is emelkedni fognak. Példákat említve elmondta, egy három éve a pályán lévő szakorvos alapbére 454 ezer 820 forintra, egy két évtizede munkaviszonyban dolgozó szakorvosé pedig 510 ezer forintra fog emelkedni, és egy nyugdíj előtt álló szakorvos bére 538 ezer forint lesz. A szakdolgozók esetében egy segédápoló bére 131 ezer 779 forint lesz, egy harminc éve a pályán lévő szakápoló bére 196 ezer forintra nő, míg egy csaknem két évtizede pályán lévő szakápoló, szakasszisztens alapbére 204 ezer 454 forintra nőtt. Egy 15 éve a pályán lévő diplomás szakápoló vagy gyógytornász bére pedig 250 ezer 398 forintra emelkedik.

A kormány 400 milliárd forintot fordított béremelésre eddig.

– A védőnők bérhelyzetét akkor lehet érdemben rendezni, ha egységes módszertan alapján, egységes bértábla alapján fog működni a rendszer – közölte. Hozzátette: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy dolgozzák ki a védőnői ellátás új modelljét. Ez megtörtént, most a tárgyalások következnek az érintettekkel.