Hírek Színes

Máig meghatározó Walt Disney munkássága

116 éve született a legendás rajzfilmrendező, producer és forgatókönyvíró, Walter Elias „Walt” Disney. Összeválogattunk pár érdekességet az életéről és munkásságáról! Fotók: Facebook/Walter Elias Disney

MH – színes

A Disney filmek a gyermekkor elmaradhatatlan elemei. A kedves és tanulságos történetek generációkon átívelve szórakoztatják a nézőket. Bár az alapító, akiről a vállalat is a nevét kapta, régóta nincs köztünk, öröksége tovább él. De milyen ember is volt Walt Disney?

1. Mortimer vagy Mickey?

Az ikonikus karakter, Mickey egér Mortimer néven indult útjára. Nevét akkor változtatták meg, mikor Disney megmutatta feleségének a rajzot, és ő azt javasolta, hogy legyen inkább Mickey, mivel a Mortimer olyan komoran hangzik. Így a Mortimer nevet egy kevésbé aranyos karakter kapta. Mickey egér hangját egyébként maga Disney kölcsönözte egészen sokáig.

2. Nem minden filmjét szerette

Az Alice Csodaországban és a Pán Péter nem tartozott a kedvencei közé, sőt, kifejezetten utálta őket. A kedvenc filmje a Dumbo volt. A kiselefánt a legcsendesebb főhős címet is viseli: egyetlen egy szót sem mond a rajzfilmben.

3. A bajusz kiváltság

Az alkotó bajusza szinte védjegye volt, érdekesség viszont, hogy alkalmazottjainak megtiltotta, hogy ők is bajuszt növesszenek.

4. Elég nagy meglepetéssel végződött a meglepetésparti

Disney 35. születésnapja előtt bátyja, Roy arra bíztatta az alkalmazottakat, hogy rendezzenek neki egy meglepetéspartit. Két animátor úgy gondolta, hogy készít egy rövidfilmet Mickey és Minnie egér kapcsolatának beteljesedéséről. Miután maga az ünnepelt is megnézte a pikáns alkotást, nevetve azt kérdezte, hogy ki készítette. Miután előálltak a készítők, kirúgta őket.

5. Az elismerés sem maradt el

Élete során 59 alkalommal jelölték Oscar-díjra, ebből 26 alkalommal meg is nyerte (ebből 3 emlékdíj), ezzel pedig ő a rekorder. Ráadásul egy rendhagyó Oscar-díjat is magáénak tudhat: 1939-ben a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagyobb, és hét kisebb méretű szobrot vehetett át.

+1 Amikor két zseni találkozik

1945-ben egy rövidfilmen kezdett dolgozni Walt Disney és a legendás szürrealista festőművész, Salvador Dalí. A világháború viszont sajnos közbeszólt, így a projekt feledésbe merült. 2003-ban viszont befejezték az alkotást, amely a Destino nevet viseli.