Kiemelt hírek Színes

Amikor a balladák fényképpé válnak

A Makói Fotó Barátok Egyesület tagjai Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából egy különleges kiállítással készültek: a költő balladáit, verseit és idézeteit fénykép formájában jelenítették meg.

Gajáta Fanni – Makó

Bár nem volt egyszerű feladat, mégis remekül oldották meg a Makói Fotó Barátok Egyesület tagjai a kiállításuk összeállítást. A hobbi fotográfusok több Arany János kötetet vettek magukhoz és olvasni kezdték a költő műveit. A tárlat ötletét Kréz Tibor, az egyesület tagja ajánlotta. Közel fél évig készültek a mai megnyitóra. Az Almási utcai általános iskola tanítója a versek alapján készítette a képeket, de kivétel is akadt – a már meglévő fotókhoz kereste a legjobban illő műveket.

– Arany Jánosnak többféle verse és balladája van. Én egy picit komolyabb témájúakat választottam, amely a halálhoz és az elmúláshoz kötődik. Nyáron volt szerencsém a kolozsvári Házsongárdi temetőben járnom és két képem is illet egy-egy műhöz. Az egyik tájképem a Toldit próbálja megidézni, ugyanis amikor készítettem, a pusztáról és a naplementés tájról az ugrott be. Illetve van egy különleges technikával fotózott képem a tűzről, amelyhez találtam Arany-idézetet – fogalmazott Tibor.

Bár Lóczi Gábor versek alapján szeretett volna képeket készíteni, végül a meglévő felvételeiből válogatott. A fotózás régi hobbinak tekintető Gábor életében, akit a digitális technika érdekli.

– Otthon előbányásztam régi Arany-köteteket és elkezdtem olvasni, hátha a versek soraiból összejön egy kép, de mégsem sikerült. Azt mondanám, hogy nekem ez a költészet kemény volt, mivel az egyik sor még beindított volna egy képkezdeményezést, de már a következőhöz nem illet. Végül a tartalomjegyzéket felcsaptam és az alapján válogattam a képeim közül – mondta Gábor.

Az 5 éves Kovács Bálint nemcsak fotón szerepel, hanem fotós is szeretne lenni.
navigate_before
navigate_next

A 12 fotóst Martin János makói származású fotós méltatta. A tárlatot december 16-ig lehet megnézni a Hagymaház aulájában.