Hírek Kiemelt hírek Makó

Mit? Mennyit? Mikor?

Az egészségtudatos életmód és a táplálkozás összefüggéseiről tartott ma előadást Kun Judit dietetikus. A téma aktualitását és fontosságát mutatja, hogy a Szent István Szabadegyetem alkalma minden korosztályból vonzott érdeklődőt a makói SZIGNUM-ba.

Szabó Anita – Makó

A Szent István Szabadegyetemet 2008-ban hívta életre a makói SZIGNUM Iskola azzal a céllal, hogy közéleti, kulturális és tudományos előadásoknak helyet adva, értékközvetítő szerepet vállaljon fel. Hét évada alatt, számos ismert személyiséget látott vendégül.

– A szabadegyetem két év szünet után, idén októberben indult újra az eredeti szándékkal, de azzal a különbséggel, hogy most a saját kincseinket mutatjuk be, tehát a szűkebb régióban élő kutatóknak, gondolkodóknak és alkotóknak is biztosítunk a jövőben bemutatkozási lehetőséget – tájékoztatott Horváth János, a házigazda Szent István Egyházi Általános Iskola igazgatója.

Az új évad első alkalmán Pálfai Zoltán plébános tartott előadást, most pedig Kun Judit dietetikus.

– Életünk nagyon fontos területe a táplálkozás, amely összefüggésben van az egészségünkkel. Ehhez szeretnék irányelveket adni a hallgatóságnak. Én azt tanácsolom, hogy együnk mindenféle tápanyagot, viszont a mennyiségre és a minőségre figyeljünk oda – foglalta össze mondanivalójának lényegét a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Élelmezési Osztályának volt osztályvezetője, aki jelenleg végstádiumos daganatos betegek otthoni gondozásában nyújt táplálkozással kapcsolatos segítséget.

A dietetikus szakember szerint az lenne ideális, ha naponta ötször étkeznénk, és sokkal tudatosabbak lennénk ezen a területen. A rövidtávon hatékony, kampányszerű fogyókúrák helyett, inkább életmódváltásra ösztönözte a jelenlévőket és pár lényeges szabály betartására.

– Kerüljük a túl zsíros ételeket, kevesebb sót és cukrot fogyasszunk, naponta igyunk tejet, együnk változatosan és fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket – emelte ki, majd felhívta a figyelmet az életkornak megfelelő mozgásformák szerepére és az élvezeti szerek mellőzésére.

– Megváltoztak az egészségünket befolyásoló tényezők és átalakult az életmódunk is. Ennek következtében ugrásszerűen nőttek a szív- és érrendszeri, mozgásszervi és anyagcsere betegségek. Egyre többen szenvednek a túlsúly okozta testi és lelki tünetektől – összegezte a terület jelentőségét Kun Judit, ami vitathatatlan, tekintve, hogy az elhízást jelenleg a tíz legsúlyosabb betegség egyikeként tartják számon.