Kiemelt hírek Makó

Megvendégelte és megajándékozta Makó a közfoglalkoztatottjait

A Kelemen Házban vendégelte meg a makói önkormányzat nemrégiben a város alkalmazásában lévő közfoglalkoztatottakat, akik az ebéd mellé – karácsony előtt – fejenként 5-5 ezer forintos Erzsébet utalványt kaptak.

Korom András – Makó

– Kis ajándék, de nagy gesztus a város részéről a 2 ezer forintos havi Erzsébet utalvány, az, hogy nemrégiben ebédre láttak bennünket vendégül és a karácsonyi 5 ezer forintos utalvány is. Igaz az 54 ezer forintos fizetés lehetne több is, mert nehéz belőle megélni – mondta Kiss Erzsébet közfoglalkoztatott, aki ma kora délután kollégáival a Szegedi út sárga ház, illetve a Bartók iskola előtti részén gyűjtötte össze a lehullott leveleket. Az 53 éves asszony elárulta, hogy eredetileg kereskedőként végzett, majd megszerezte a boltvezető-helyettesi képesítést, de 1993-ban otthagyta a boltos szakmát. A napi 12 órai munka mellett nem tudta felügyelni az arra már akkor is rászorult fiát.

Valóban vendégül látta a város nemrégiben a Kelemen Házban a közfoglalkoztatottakat. Itt kapták meg mindannyian a karácsony előtti 5 ezer forintos Erzsébet utalványt is.

A makói önkormányzatnál és a hozzá tartozó cégeknél, intézményeknél egyébként november 28-i adatok szerint összesen 326 közfoglalkoztatott dolgozott.

Farkas Éva Erzsébet köszöntötte a Kelemen Házban rendezett ebéden megjelent közfoglalkoztatottakat.

A város máshogy próbál is javítani a helyzetükön, erre példa, hogy 1,7 millió forintból új melegedőt alakítottak ki számukra a Szent János téri, egykori Galamb kollégiumban. A központi fűtéssel, több mellékhelyiséggel és megfelelő nagyságú melegedővel ellátott helyiség jelentősen nagyobb és modernebb, mint a régi, hiszen míg az előző csak 67 négyzetméteres volt, addig az új 176 négyzetméteres.

Balról a régi melegedő mosdója, jobbra az újé.

Egyébként a makói közfoglalkoztatottak végzik az illegális hulladéklerakók felszámolását, részt vesznek a városi belvízelvezető csatornák, illetve a járdák karbantartásában. De készítenek térkövet és járdalapot, ők dolgoztak a városi tulajdonú lakóházak, lakások felújításán, karbantartásán, a mezőgazdasági mintaprogramban pedig burgonyát, vöröshagymát és őszi árpát termeltek.

Az előbbi kettőt a város a rászorultaknak (köztük a közfoglalkoztatottak családjának osztotta ki, míg az utóbbi árát visszaforgatta a közmunkaprogramba.