Belföld Színes

Állami támogatással lehet menőbb a hazai eSport

Az eSport, vagyis a videojátékok versenyszintű űzése nem új dolog. A rohamosan fejlődő szórakoztatóipari ág komoly, milliókban mérhető összegekkel működik, rengetegen kíváncsiak a meccsekre. Fotók: Facebook/League of Legends

Kiss Dániel

Napi többórás gyakorlás, edzők, menedzserek, szponzorok és fogadások – az ember azt gondolhatná ezek alapján, hogy a fociról vagy épp a kosárlabdáról van szó. Az igazság viszont az, hogy az eSport térhódítása olyan mértékekben nő, hogy nézettségben a klasszikus sportokat is megelőzi sokszor.

Az eSport nem fizikai, hanem szellemi küzdelem, hasonlítható például a sakkhoz, csak annál sokkal látványosabb és gyorsabb. A műfajba pedig rengeteg játék beletartozik, többek között a League of Legends, a Counter Strike, a Heroes of the Storm vagy a Dota 2  – csak hogy párat említsünk. Rengetegen játszanak ezekkel a játékokkal szimplán szórakozás céljából, viszont akik profi módon űzik, azok akár meg is élhetnek belőle, nem is akárhogyan. És bizony ha milliók forognak kockán, akkor a játék sem játék már: az idei League of Legends világbajnokságon az első helyezett csapat több mint másfél millió dollárt vihetett haza – és ez még koránt sem a legtöbb pénz volt, amit valaha eSport bajnokságon kiosztottak a kupa mellé.

Így néz ki egy League of Legends világbajnokság élőben, a helyszínről

Mindez pedig nem csak a koreai és a nyugati országok játéktere, Magyarország is rendelkezik profi játékosokkal. Ráadásul a magyar e-sport már a parlamentben is napirendi pont volt: mintegy 2 milliárd forinttal támogatják majd a Egymillióan a magyar eSportért (Esportmilla) által szervezett versenyt és konferenciát.

A sportforradalom pedig épp most zajlik: Párizsban, a 2024-es olimpián akár az eSport is szerepelhet, mint sportág. Természetesen ez még nem biztos, de az elgondolás mutatja, hogy mekkora piaca van a videojátékok profi szinten való űzésének.