Belföld Hírek

7340 milliárdos uniós támogatásról döntöttek

Lázár János szerint a magyar kormány az előző időszakhoz képest a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetés forrásainak felhasználását megtervezte és jó pénzügyi megállapodást kötött. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH-MTI

– Az Európai Unióban szinte a legjobb az a támogatási összeg, amelyet egy lakosra vetítve visszakap Magyarország, és a kormány olyan célokat tűzött ki, amely sokat tesz az ország felzárkóztatásáért – jelentette ki Lázár János a parlament mai – a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról a kormány által kezdeményezett vitanapján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, miszerint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 2017. március végéig meghirdették a forrásokat, 543 pályázatot írtak ki több mint 9000 milliárd forint értékben. Hozzátette: november végig 7340 milliárd forintról született döntés, amely a rendelkezésre álló keret 82 százaléka.

Lázár János a közbeszerzésekről szólva közölte: 2016-ban 2000 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzést, részben uniós forrásból, ez az összeg a GDP több mint 5 százalékát jelenti. Egy-egy közbeszerzésre 5-6 jelentkező volt.