Belföld Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Januártól 3 százalékkal nő azok járandósága, akik tavaly mentek nyugdíjba. Akik a korábbi években, azoknak  3,8 százalékkal nő a nyugdíjuk és a nyugdíjszerű ellátásuk a decemberihez képest. Archív képünk a makói kistérségi nyugdíjas találkozón készült.

MH
A 3 százalékos emelést a törvényi előírásoknak megfelelően kapják az érintettek, míg a további 0,8 százalékot azok, akiknek az idei évnél régebben állapították meg a nyugdíjat. A novemberi 0,8 százalékos egyösszegű kiegészítés beépül a 2017 előtt megállapított nyugdíjakba.
Ezt figyelembe véve egy 113 ezer forintos öregségi nyugdíj 4325 forinttal vagy 3390 forinttal emelkedik.
A cél az, hogy Magyarország a nemzedékek szolidaritására épüljön, ezért a kormány megbecsüli azokat az időseket, akiknek több évtizedes munkájának köszönhetően a mai állapotában van az ország, ezért szeretnék, ha a gazdasági sikerekből ők is részesülnének – mondta az emberi erőforrás miniszter.
Balog Zoltán a megbecsülés jelei közé sorolta a nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot és a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. Ez utóbbit még az ünnepek előtt minden belföldi jogosult megkapja – mondta. A miniszter azt hangoztatta,a kormánynak sikerült megőriznie a nyugdíjak értékét, és pluszjuttatásokat is tudtak adni az időseknek.
A gazdasági növekedésnek köszönhetően a jövő év végén is fizetnek nyugdíjprémiumot; erre több mint 32 milliárd forintot különítettek el.
Emlékeztetett arra is: az ő javaslatára, Lázár János miniszter kezdeményezésére kedden elfogadta az Országgyűlés, hogy januártól plusz 50 ezer forintot kapnak havonta a nyugdíjuk mellé azok, akik legalább húsz évig otthon ápolták tartósan beteg gyermeküket.