Kiemelt hírek Színes

Selejtekből készít műalkotást Kelemen Gabriella

A József Attila Városi Könyvtár és Múzeum Gyermekkönyvtárának egyik dolgozója valóságos csodákat készít az intézmény leselejtezett könyveiből. Virágokat, baglyokat és egyéb motívumokat hajtogat a könyvek lapjaiból.

Tanács Dóra Gréta – Makó

– Gyerekkönyvtárosként kerültem a könyvtárba, kézműves foglalkozásokat szoktunk tartani, és keresgéltem, mit kellene csinálni. Ekkor találtam rá az interneten erre a csodára. Videókat kezdtem el nézegetni, nehéz volt, mert mindegyik angol nyelven volt, de végül megtanultam, rájöttem az apróbb praktikákra – mondta el Kelemen Gabriella, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum munkatársa, aki leselejtezett könyvekből készít műalkotásokat.

Másfél éve foglalkozik ezzel a könyvtáros, megrendelésekre, valamint ajándékba készíti el alkotásait. – Mindig a minta választja a könyvet és nem fordítva, először a minta alapján számolom ki, hány oldalas könyvre lesz szükség – emelte ki.

Gabriella elárulta, a legnehezebbnek a bagoly elkészítése bizonyult, de a pillangók sem a könnyűek. A nehézségek ellenére a kedvenceként mégis utóbbi készítését emelte ki. Természetesen a karácsony is megelevenedik a könyvek lapjaiból, fenyőfa és hóember motívumokat is használ könyvszobraiban.

Legelső műve elkészítése 48 órát vett igénybe, azonban mára már jóval rutinosabban dolgozik, egy néhány betűs feliratot már 3-4 óra alatt is el tud készíteni.