Hírek Kiemelt hírek Makó

Családok adventi koszorúin lobbant fel ma az első gyertyaláng

Maguk alkotta koszorúkon gyújtották meg az első, lila színű gyertyát december első hétvégéjén makói családok. Ezzel négyhétnyi várakozás kezdődött el a keresztény hagyományok szerint Krisztus születéséig, Karácsonyig. A belvárosi Szent István Király templom szombat esti szentmiséjén közel háromszázan vettek részt.

Szabó Anita-Makó

– A most fellobbanó fény számunkra Krisztust jelképezi, az adventi koszorú lila színe a megtérésre, a rózsaszín az örömre, a zöld pedig a reményre emlékeztessen bennünket az elkövetkező szent időszakban – hívta fel a figyelmet Pálfai Zoltán plébános atya.

Az advent szó Úrjövetet jelent, és a karácsonyt megelőző négy hetet jelenti; első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete is. Ennek az időszaknak a liturgikus színe a lila, amely a bűnbánat szimbóluma. Ezért található az adventi koszorún három lila gyertya és egy rózsaszínű, ez utóbbit a harmadik, az örömvasárnapon kell meggyújtani. Advent időszakához számos szép hagyomány kapcsolódik, ilyenek a hajnali szentmisék, a böjt, a betlehemezés szokása, és a jótékonykodás.

Advent első hétvégéjén a plébánia tagjai, a SZIGNUM Önkéntes Szervezete (SZÖSZ) és a diákok családjai kézműves foglalkozáson ajándéktárgyakat és koszorúkat készítettek. Utóbbiakat a szombati szentmisén áldották meg a templomban, amelyek mindegyikén fellobbant az első lila színű, hitet jelképező gyertyaláng.

A makói Szent István Király plébánia számos lehetőséget kínál az idén is a Karácsonyig tartó időszak bensőséges megéléséhez; hétköznaponként reggel 6 órától rorate misék lesznek, lelki gyakorlatba, Szállást keres a Szent Család kilencedbe lehet bekapcsolódni. Két koncertre is sor kerül adventben; december 16-án a dr. Mihálka György Városi Vegyeskar és Makó testvérvárosa, Lugos énekkarának közös fellépése lesz, 19-én pedig a szovátai Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kórus ad majd elő karácsonyi műsort.

Mindkét előadáson az összegyűlt adományokból helyi, rászoruló családokat ajándékoznak meg.

navigate_before
navigate_next