Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

József Attilára emlékezett Makó és Kiszombor

A költő halálának 80. évfordulója alkalmából koszorúzással, előadással, diák-alkotói pályázattal és kiállítással készült a két település. Továbbá második alkalommal, egy új formában kiadták a Kiszombori versesfüzetet is.

Kiss Dániel – Makó/Kiszombor

József Attila makói tanulmányairól, eltöltött éveiről és kiszombori nyaráról sok emlék és vers maradt fent. A fiatalon elhunyt, tragikus sorsú költő itteni, fiatalkori emlékei meghatározóak voltak életére.

– József Attila szűk 33 éve egy teljes, egész univerzum. Az univerzum teljességét bejárta ez alatt a 33 év alatt, mennyektől a poklokig, bár tagadhatatlanul úgy tűnik, mintha a poklokban kicsit többet időzött volna – fogalmazott meg Bene Zoltán, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportjának elnöke az ünnepi megemlékezésen. Beszédében elemezte a költő művészetét, tragikusságát és szépségeit.

navigate_before
navigate_next

Ezt követően a program az Espersit-házban folytatódott. Ennek a falai közt töltötte napjait a költő, így tökéletes helyszínül szolgált a kötet bemutatására. Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója elmondta, örül, hogy középiskolás diákok is részt vettek a bemutatón, hiszen József Attila hasonló korban volt, mikor itt tartózkodott.

– Makó mindig is büszke volt költő fiára, fogadott fiára, és arra a három tartalmas évre, ami alatt ő gyerekből érett férfivá és költővé vált. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy ezt a kis füzetet, amit Kiszomboron írt tele ’22 nyarán, hogy ismét megjelentessük – vezette fel a bemutatót. Az előző kiadás óta 20 év telt el, így eljött az ideje egy új kiadásnak. Az elsőhöz képest a különbség, hogy az egy “tiszta füzet” volt, a mostani viszont tartalmazza az idő és a használat nyomait: a pacákat és foltokat. Ráadásul a füzethez több tanulmány is tartozik, amelyek költészetének hátterét elemzik. A kötetet Bagoly József Ágoston irodalomtörténész mutatta be, aki beszélt azokról az értékekről, amelyeket ez a kötet tartalmaz és a csatolt tanulmányokról, illetve József Attila életéről is.

Bal oldalon a most megjelent Kiszombori versesfüzet, jobb oldalon pedig az 1997-es kiadás látható.

Kihirdették A mindenséggel mérd magad! diák-alkotói pályázat eredményeit is a múzeumban. A beérkezett pályaművekből ráadásul kiállítás is nyílt. Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató beszédében elmondta, hogy szerették volna, ha közelebb hozzák a fiatalokhoz az irodalmat, a verseket és magát József Attilát. Azért választották ezt a módját, mert a képzőművészet által mindenki a saját nyelvére formálhatja ezeket a sorokat. A majdnem 300 beérkező alkotás elbírálása nehéz volt, de végül megszületett az eredmény. Több makói és térségi intézmény is részt vett a versenyen, közülük is kiemelkedő a Makói József Attila Gimnázium, hiszen onnan 144 alkotás érkezett.

Az Espersit-ház udvari koszorúzáson, illetve a díjátadón a JAG végzős diákja, Inokai Máté szavalt. Elmondása szerint nagyon szereti József Attilát, de csak úgy, mint Adyt, nehéz megérteni, fel kell hozzá nőni.

– Azért jó, hogy sok költőről tanulunk így 12 éven keresztül, az érettségéiig, mert megkedveltetik az irodalmat, meg kialakul egy olyan hazaszeretet, egy olyan magyarságtudat, ami szerintem a mai világban nagyon fontos  – tette hozzá.

navigate_before
navigate_next

A program Kiszomboron ért véget, az a ház előtt, ahol József Attila töltötte 1922 nyarát. Itt írta azokat a verseket, amelyeket a most kiadott füzet tartalmaz. A koszorúk elhelyezése előtt Bene Zoltán, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportjának elnöke mondta el beszédét. Itt kapták meg a kiszombori diákok A mindenséggel mérd magad! alkotói pályázaton megszerzett díjakat, okleveleket is Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatójának közreműködésével.

Az elkészült kötet a háttértanulmányokkal kiegészítve megvásárolható a József Attila Városi Könyvtárban és Múzeumban.