Hírek Kiemelt hírek Térség

Ezrek búcsúztatták Almási Istvánt

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője mentorként, politikai úriemberként tekintett Hódmezővásárhely elhunyt polgármesterére. A temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Nagy Szabolcs – Hódmezővásárhely

Almási István november 20-án, életének 73. évében hunyt el. A hódmezővásárhelyi önkormányzat saját halottjának tekinti. A Békés megyei Eleken született 1944. július 12-én. 1968-ban szerzett diplomát a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyar-ének-zene általános iskolai tanár, majd 1979-ben népművelő szakon. Zenészként a Molnár Dixieland Zenekar tagja, a Promenad Dixieland Zenekar alapítója és vezetője volt. A közéletben is aktív szerepet vállalt, 1979-től az Előadóművészek Országos Szövetségének, 1983-tól a Magyar Könyvtárosok Országos Egyesületének tagja volt, alapítója a Németh László Társaságnak.

A Kereszténydemokrata Néppárt tagja, 2003-tól 2016-ig a hódmezővásárhelyi szervezet elnöke volt. 1994-ben választották Hódmezővásárhelyen önkormányzati képviselőnek, 2000-től alpolgármesterként, 2012-től polgármesterként dolgozott.  A köztársasági elnök 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Almási Istvánnak.

Búcsúztatásán a térség számos polgármestere és rengeteg hódmezővásárhelyi lakos mellett részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Almási István mindig a helyi élet része volt Hódmezővásárhelyen, nem voltak ellenségei, haragosai, mindenki szerette. Lázár János megjegyezte, nem is ismer más embert, akire ez igaz lenne.

– A köztiszteletben álló vásárhelyi polgáron kívül, én ma egy mentort, egy segítőt, a mestereim egyikét is búcsúztatom. Sok mindent említhetnék, amit Almási Istvántól kaptam, a felbecsülhetetlen értékű örökségből csak egy dolgot szeretnék kiemelni, ez pedig a szövetségesi hűségről szóló lecke. Ez a bajtársi hűség olyan erény a közéletben, amit ma már csak a régivágású kollégáktól lehet megtanulni, és közülük is csak a legkülönbektől. A politikai úriemberektől. Almási István ilyen ember volt. Úriember a magánéletben, és úriember a politikában – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Az elhunyt városvezetőt a Szent István-templomban tartott gyászmise után a Kincses temetőben helyezték örök nyugalomra.

navigate_before
navigate_next