Az erőszakmentes kommunikációról tartott előadás Rambala Éva Makón. Az alkalom a SZIGNUM Erasmus+ nemzetközi projektjének részeként zajlott. A téma hazai szakértője egy olyan szemléletmódot ismertetett meg az érdeklődőkkel, amely mögött praktikus gyakorlat is áll. Minden embernek van egy tüskés meg egy sebezhető oldala, ezért nem mindegy, hogyan közelítünk a másikhoz.

Szabó Anita – Makó

Rambala Éva 1996 nyarán találkozott először Marshall Rosenberg amerikai pszichológussal, az EMK módszerének atyjával. Ennek hatására, három esztendővel később hozta meg élete nagy döntését azzal, hogy az erőszakmentes kommunikáció tanításával kezdett el főállásban foglalkozni. A családja és a barátai eleinte kétkedve fogadták az elhatározását, de az idő őt igazolta.

– Marshall azon mondata fogott meg először, hogy a jó kislányság és a jófiúság egyedüli jutalma a depresszió. Vagyis, ha benyelek mindent, akkor nagyobb eséllyel lesz rossz a közérzetem. Emellett sokat segített az a gondolat is, hogy ha valami nem tetszik, mondjuk ki, de anélkül, hogy bárkit is megbántanánk – tárta fel elköteleződésének motivációit Rambala Éva.

A praktikus gyakorlatra épülő szemléletmód ötleteket adott neki olyan helyzetekben, amikor számára fontos emberekkel volt konfliktusa. Így volt képes a benne keletkezett feszültségeket elfojtás helyett transzformálni, ami egyébként nem könnyű feladat.

– Ha nincs három-négy olyan ember az életünkben, akikkel kölcsönösen meg tudjuk élni a szeretet, akkor nem lehet harmonikus életet élni. A feladatunk ezeket a kapcsolatokat folyamatosan fenntartani.  A kisgyermekek gyorsan képesek arra fókuszálni, hogy mit szeretnének és nem a másikkal kapcsolatos bajukra koncentrálnak. A felnőtteknek a korábbi tapasztalataik miatt ebben nehezebb helyzetben vannak – érvelt az előadó a minél korábban elsajátított szelíd kommunikáció mellett, amelyet a tréningeken két állat bábja szimbolizál. – A zsiráfnak van a legnagyobb szíve a szárazföldi állatok közül. Ő jelképezi azokat a pillanatokat, amikor a szívünkkel is kapcsolódunk egy interakcióba. Amikor ez nincs, akkor beszélünk sakál nyelven – mondta Rambala Éva, aki mostanában inkább egy harmadik állatot kezdett el használni, a sünt. Utalva arra, hogy minden embernek van egy tüskés meg egy sebezhető oldala, és ahogyan közelítünk a másikhoz, attól függ, hogy melyik részét mutatja felénk.

– Minden konfliktus kiváló lehetőség arra, hogy közelebb vagy távolabb kerüljünk egymáshoz. Ezért nem mindegy, hogyan kommunikálunk. Sajnos sokan már csak akkor jönnek elsajátítani az EMK módszerét, amikor valami tragédia történt az életükben. Viszont egyre többen vannak olyanok is, akik szeretnének fejlődni és boldogabb kapcsolatokat akarnak – összegzett a szakértő, aki örömmel számolt be arról is, hogy sok pozitív visszajelzést kap a munkája eredményéről.

Számára ez nagyon motiváló, és hisz abban, hogy bárkinek sikerülhet ezt a szemléletmódot elsajátítani, tudatossággal és sok gyakorlással. Mert mint mondja, annál nincs nagyobb boldogság, mint amikor két ember lelke összeér.

További információk a témában a www.rambala.hu oldalon találhatók. Az előadás a SZIGNUM Erasmus+ projektjének része volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest