A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte az orvos társadalom türelmét és megértését, amiért sokat kellett várniuk a bérkompenzációra. 2010 óta felére csökkent a külföldre menő orvosok száma, ez is elhangzott a Kormányinfón.

MH összeállítás

A két és fél óra hosszúra nyúló sajtótájékoztató nagy részében a béremelésekről beszélt és válaszolt az újságírók ezzel kapcsolatos kérdéseire Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte, 2010 óta a kormány komoly lépéseket próbál tenni, hogy az ország teherbíró képességének és az adófizetők támogatásának arányában azért, hogy az egészségügyben dolgozók fizetését folyamatosan emeljék, ez mindenkit beleszámolva 97 ezer embert jelent. Ha azt nézzük, hogy két év alatt 100 milliárd forintot fordítunk kátyúzásra Magyarország egész területén, akkor ez a 82,5 milliárd forint nem kevés összeg – fogalmazott Lázár János.

Hozzátette: a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági engedélyek száma felére csökkent 2010 óta az orvosoknál. Most arról is döntés született, hogy a közellátást végző fogorvosok is kapnak fejenként 3 millió forintot.

– A Kormány nem csak arról döntött, hogy ezt most megkapják a fogorvosok, hanem arról is, hogy a következő évben a fogorvosi és háziorvosi bértámogatások együtt fognak haladni. Szeretnénk megköszönni a türelmet és a megértést az orvos társadalom különböző részeiben, így a fogorvosokat illetően is, akik sokat kellett várjanak arra, hogy ez a bérkompenzáció és munka elismerés megtörténhessen – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az önkormányzati köztisztviselők béremelésére azonban ebben a ciklusban már nem lát lehetőséget Lázár János, mert bár folyamatosan napirenden van a téma, a jelenlegi bérrendszerük teljesen áttekinthetetlen.

– A gazdag városokban többet keresnek, a szegény településeken meg kevesebbet. A kormány első lépésben a kistelepülések minimálbér emeléséhez és garantált bérminimum emeléséhez adott támogatást. Ez érthető, hiszen a nagy iparűzési adóbevétellel rendelkező városokat nem hiszem, hogy a többi adófizető pénzéből kellene megsegíteni. Nem ugyanannyi a fizetés Dunaújvárosban, mint éppenséggel Ambrózfalván. Az a problémánk, hogy nem kapott eddig a kormány egyetlen javaslatot sem, amely ezeket a különbségeket eltüntetné – fogalmazott az evvel kapcsolatos újságírói kérdésre a miniszter.

Lázár János azt is hozzátette, Budapesten jó néhány kerületben a jegyző többet keres, mint bármelyik miniszter. Ezek miatt a példák miatt nehéz azt mondani, hogy mindenkinek emeljenek 10 vagy 20-30 százalékot. A kormány mindenesetre kész a tárgyalásokra, jó néven veszi a javaslatokat, de rendszerszintű felülvizsgálatra van szükség.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest