Idén nyáron hozta létre Varga Mónika és férje A Szivárványon Túl Alapítványt. A Makón és a kistérségben egyedülálló kezdeményezés sajátos nevelési igényű gyermekek és családjaik számára szervez közösségi alkalmakat. Szeretnék, ha a jövőben fejlesztéseket is tudnának biztosítani a foglalkozásokon. Az eszközök beszerzéséhez keresnek most támogatókat. Varga Mónika a képen balról.

Szabó Anita – Makó
Beszédes és figyelemfelhívó rövidítéssel hozta létre a makói Varga Mónika és férje A Szivárványon Túl Alapítványt. Az A.SZ.T.A olyan gyerekeknek és felnőtteknek teremt közösségi élményt és találkozási lehetőséget, akik speciális nevelést igényelnek.

– Értelmi sérültek, autisták és Down-szindrómások, illetve bármilyen más fogyatékkal élők és családjaik felé nyitott a közösségünk, de önkéntesek, segítők érdeklődését is szívesen vesszük – mondta Varga Mónika, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki személyesen érintett a területen. Legkisebb gyermeke, a hét esztendős Enikő autisztikus tünetekkel él.

– Amikor ez a tény kiderült, azt tapasztaltuk meg a férjemmel, hogy nem tudjuk kivel megosztani a problémáinkat, nem ismerjük, kihez fordulhatunk a kérdéseinkkel és úgy éreztük, egyedül vagyunk ebben a helyzetben – beszélt a kezdeményezés hátteréről a háromgyerekes anyuka.

Pedig, mint mondja, nagyjából 200 család van hasonló helyzetben Makón és környékén. Ám ők nehezen tudnak a külvilág felé nyitni, inkább csak otthon és a fejlesztő intézmények között élik az életüket. Bezárkózásuk egyik oka, hogy a váratlanul adódó helyzetek traumáitól próbálják óvni a speciális igényű embereket, másrészt a társadalom általában nem toleráns, vagy csak nem tudja, hogyan reagáljon velük kapcsolatban. Ezen a helyzeten akar segíteni az alapítvány úgy, hogy rendszeresen szervez ingyenes összejöveteleket. Nagyon biztató, hogy már négy-öt szülő csatlakozott a gyermekeikkel együtt a kezdeményezéshez és egyre több az érdeklődő. Bár így is kevesen vannak egyelőre.

– Minden hónapban találkozunk egy délelőttre a SZIGNUM kollégiumában. Legközelebb december 16-án fogunk, amikor karácsonyi ajándékokat készítünk majd. Ezekre az alkalmakra mindig hívunk előadókat, akik tanácsokat adnak. Itt egymással is meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat, illetve egy állandó gyógypedagógus is segíti a munkánkat. Legutóbb kutyaterápiás foglalkozásunk volt és a jövőben szeretnénk mozgásfejlesztéseket is végezni – avatott be a közösségépítés mellett, a távlati terveikbe is Mónika. Ehhez szükségük lenne egy Maxi Mozgáskotta nevű komplett eszköztárra, amely a gyermekek testi és pszichológiai sajátosságaihoz alkalmazkodva játékos, módon fejleszti testi, kognitív, affektív és viselkedéses funkcióit.

Aki szeretné támogatni ezt a fontos kezdeményezést, személyesen vagy a 10402829-50526866-89691010 számlaszámom megteheti. Kapcsolat és további információk: Facebook: A Szivárványon Túl Alapítvány, aszta2017@gmail.com, 70/288 9628. A fogyatékosok világnapján, december 3-án, vasárnap a 9 órás szentmise elején Varga Mónika ismerteti az A.SZ.T.A. munkáját és céljait a makói Szent István Király templomban. Az alkalom perselyadományait A Szivárványon Túl Alapítvány kapja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest