Két évvel ezelőtt országszerte 20 iskola kapott tableteket a Vodafone-tól, hogy használják az oktatásban, többek között a pitvarosi is. Megnéztük hogyan boldogulnak vele a diákok, és könnyebbé vált-e az oktatás a tanároknak.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

– Én főleg matematikát tanítok a tabletekkel a gyerekeknek. Keresésre nagyon sokat szoktuk használni, például hogy csináljanak táblázatot a legmagasabb hegységekből – mondja a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egyik tanítója. Révész György szerint sokkal könnyebb ilyen játékos feladatokkal megszerettetni a gyerekekkel az egyébként kevésbé kedvelt, vagy nehezebb tantárgyakat is.

A pitvarosi iskolának a székhelyintézményen kívül két tagintézménye is van, Ambrózfalván és Csanádalbertin, a 25 tabletet amit kaptak, úgy osztották el, hogy ezekre a kistelepülésekre is jusson belőle. Nem minden órán használják a gyerekek, de sűrűn tanulnak vele. A gyakorló feladatok megoldása így sokkal izgalmasabb, és a logikai készségeik is fejlődnek – tudtuk meg az igazgatótól.

– Az intézménycsoportunk folyamatosan arra törekszik, hogy ugyanolyan minőségi oktatást kapjanak az itt tanulók, mint a városban élő gyerekek. Szerencsére minden lehetőségük megvan, hogy ne kerüljenek hátrányba, többek között a tabletes oktatás is hozzájárul ehhez. A kisebb létszámú osztályokkal viszont közvetlenebb módon is tudunk tanítani, sokkal közelebb állunk a gyerekekhez, mint ott, ahol harmincfős osztályok vannak – mondta el Bertáné Kecskeméti Katalin.

Az iskolában egyébként azt vallják, hogy a digitális tanulás nagyon hasznos, de ez is csak egy eszköze a tanításnak, amit akkor kell használni, amikor indokolt. A házirend szerint így például a telefonjaikat is leadják reggelente a gyerekek, és csak a tanítás végeztével kapják vissza. Ennek bevezetése óta azt tapasztalják, hogy sokkal nyugodtabbak az órákon a diákok és a szünetekben is egymással beszélgetnek ahelyett, hogy a telefonjaikat nyomkodnák.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest