Kiemelt hírek Színes

Háromrészes lesz Viola Judit Makón bemutatott könyve

Makóra látogatott Viola Judit történelmi regényíró, aki a „Sasok a viharban” című könyvet írta. A kötetnek megjelent a második része is, amelyet a József Attila Városi Könyvtárban mutattak be. A történelmi regény fikciós szálat is tartalmaz.

Gajáta Fanni – Makó

Viola Judit írónővel beszélgetett szerda délután Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna nyugalmazott középiskolai történelemtanár a szerző új könyvéről, a „Sasok a viharban” második kötetéről. Viola Judit nemcsak az írással foglalkozik, hanem a református gyülekezetben szolgál, kórust vezet és orgonál is. Elárulta, jó beosztással sikerül mindenre időt fordítani.

– Tavaly jelent meg az első regényem. Egy családregénybe kezdtem bele, ami a mi vidékünkön lakó nemesi család fiai sorsát kíséri figyelemmel. Adott volt az inspiráció, mivel Göncön lakok, amely hegyekkel van körülvéve és az egyik tetején vannak a híres Amadé-vár romjai. Mindig is izgatott, kié lehetett ez a vár, utána jártam és így született a regény – fogalmazott a történelmiregény-író.

Mint elmondta, a történetben a valós események a fikcióval találkozik, ugyanis sok dokumentumot talált, amelyet fel is tudott használni. A 300-300 oldalas könyveket a család olvashatja elsőként és a legkisebb fia a legfőbb kritikusa – aki újságíróként diplomázott.

– A főhős a kedvencem, de vannak olyan szereplők is, akik a családom tagjaira emlékeztetnek, például az első kötetben szereplő Izabella úrnő nevezetű hölgy, aki egy nagymama. Amikor a fiúk olvasták a könyvet, mondták is, hogy a nagymamámra hasonlít – mesélte Viola Judit.

A történelmiregény-író szeret olvasni, mostanában kortárs művekkel köti le magát. Hozzátette, amióta történelmi könyveket ír, próbálja kerülni azokat, nehogy kísértésbe essen és átemeljen más történéseket.