Az Erasmus programnak köszönhetően két alkalommal is külföldre látogathatnak a makói SZIGNUM diákjai. A cél, hogy a különböző kultúrák találkozzanak, és hogy elsajátítsák az erőszakmentes kommunikáció eszközeit.

Kiss Dániel – Makó

A Hagymaház Pódium termében nyitották meg azt a projektet, melynek keretein belül a konfliktuskezelésüket fejleszthetik a gyerekek, és közben nemzetközi kapcsolatokat építhetnek. A megnyitón külföldi partnerintézmények vendégei is részt vettek. A mediáció egy olyan eljárás, ahol egy harmadik, független fél (mediátor) vesz részt a konfliktus kezelésében.

Minden jó kicsiben kezdődik – ezzel az idézettel kezdte köszöntőjét a vendégek köszöntése után Lobmayer Ágnes M. Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek rendjének tartományfőnöknője. Ezzel utalt arra, hogy ez egy kis találkozója egy nagy jelentőségű projektnek, hiszen ez sok-sok fiatalra hatással lesz, és később az egész társadalomra is remélhetőleg.

Baráti Eszter M. Kinga, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a 2 év alatt kétszer utazhatnak külföldre a makói diákok, egyszer pedig ők látják vendégül a külföldi tanulókat. Az utazásokat lehetőség szerint szeretnék száz százalékosan támogatni anyagilag. Az út során külföldi családok látnák vendégül a tanulókat. Mindezen túl szakkörrel várják a gyereket, ahol megtanulhatják a mediációt, azaz a konfliktuskezelés ezen speciális módszerét. A projektet tovább segíti a TwinSpace közösségi oldal, amelyet kimondottan az iskolák miatt találtak ki. Ez segíthet az angol nyelv elsajátításában is.

A SZIGNUM magyarországi partnere, a Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola is képviseltette magát: az intézmény igazgatója, Garamvölgyi György is részt vett a rendezvényen. Köszöntőjében elmondta, hogy élete legnagyobb kalandja az erőszakmentes kommunikáció tanulása és tanítása. Intézményük 10 éve kezdte el tanulni a konfliktuskezelés ezen módszerét, jelenleg mind a 8 osztályban elsajátítják azt a diákjaik. Elmondta, hogy nagyon szeretik ezeket az órákat a gyerekek, és ennek köszönhetően békésebb lett az iskola is.

Az eseményt versmondás és néptánc színesítette.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest