Téni bácsi arany pecsétgyűrűje mását Páger Antal január 29-i születésnapja körül adományozzák évek óta annak a színésznek, aki Páger eszköztelen színjátszást alkalmazza. Holnap dönt róla a testület, ezúttal ki kapja meg.

Korom András – Makó

A 2001-ben a makói képviselő-testület által alapított díjat évente egyszer egy színésznek ítélik oda. Ebben a fő szempont az eszköztelen színjátszás és a págeri hitvallás gyakorlása. A Páger-gyűrű Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos mása. A díjat 2002 óta Halász Judit, Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Udvaros Dorottya, Csuja Imre, idén pedig Eszenyi Enikő vehette át.
A Páger Antal-színészdíjat, azaz Téni bácsi arany pecsétgyűrűjének mását születésnapja környékén, azaz jövő január 29-e körül adják át, a Hagymaházban rendezett ünnepségen. Ezt megelőzően eddig minden évben megkoszorúzták Páger emléktábláját.

A díjat a korábbi években a Hegedűs D. Géza, Szalma Tamás, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet és Gyarmati Antal, azaz a Páger-díj kuratóriuma javaslatára alapján a makói képviselő-testület adományozza. A képviselők a szerda délelőtt 9-kor a Koronában kezdődő ülés ezúttal is zárt részében döntenek a díj odaítéléséről. Információnk szerint ezen az ülésen olyan nagy vita nem várható, ugyanis a kuratórium az idén is egy színészt javasol a jeles elismerése.

Az eredeti gyűrűt, melyről a család engedélyével készül másolat, Páger Antal maga is díjként kapta a Vígszínháztól, mégpedig 80 éves korában.

A díj ötlete egyébként a Sipos Jenő – az egykori makói rádió szerkesztője – 1999-ben Páger Antal születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett kiállításából nőtt ki. A Páger Antal-színészdíj alapötlete Varga Márta fejében fordult meg először. Hozzá csatlakozott Karsai Ildikó grafikusművész, Sipos Jenő, valamint a már elhunyt Franyó Róbert, később alakult meg a kuratórium és a szakmai zsűri.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest