Kiemelt hírek Makó Programok

A zsiráfnyelvről a szakértő Makón

Az erőszakmentes kommunikáció lényegéről tart előadást szerdán délután fél 5-tól Rambala Éva a SZIGNUM-ban. A program a Szent István Egyházi Iskola most elindult Erasmus+ pályázatának keretén belül zajlik, mely célja, hogy a kortárs mediáción keresztül formálja át az európai iskolák légkörét.

Szabó Anita – Makó
Az igazadhoz ragaszkodsz, vagy az életörömöt keresed? Eleged van abból, hogy a jó szándékod ellenére olyan sokszor félreértenek? Szeretnéd konfliktuskerülés, küzdelem vagy ledermedés helyett megtalálni a kapcsolataidban a valódi élvezetet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál megoldási alternatívát Rambala Éva szerdai, makói előadásán. A Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ által akkreditált tréner az EMK lényegébe vezeti be majd hallgatóságát.

A Marshall Rosenberg amerikai klinikai pszichológus dolgozta ki az erőszakmentes vagy együttműködő kommunikáció módszerét. Ennek célja, hogy alkalmazói nagyobb együttérzéssel és a félreértések kiküszöbölésével tudjanak kommunikálni egymással és lehetőség szerint győztes-győztes viszonyt hozzanak létre. Ehhez szükség van empátiára és őszinte önkifejezésre. Az EMK-t köznapi szóhasználattal zsiráfnyelvnek is nevezik, szemben az általában használt sakálnyelvvel. Az együttműködő kommunikáció úgy is használható, hogy a másik fél nem tudja vagy nem akarja alkalmazni azt.

Rambala Éva főállásban foglalkozik a kommunikáció szelíd útjával, ő a téma kelet-európai projektjének vezetője. Azt vallja, a másik megértéséhez érzelmekre, önmagunk ismeretére, és őszinteségre van szükség. Arra biztat mindenkit, hogy ha valami nem tetszik, mondjuk ki, de anélkül, hogy bárkit kritizálnánk.